Știai că în trecut ciocolata premium era monedă de schimb în relații economice? Sau că una dintre cele mai longevive persoane de pe pământ, cu vârsta de 122 de ani, consuma per săptămână 1 kilogram de ciocolată artizanală? Ori poate că 66% din producția de boabe de cacao se adună de pe continentul african? 

Indiferent dacă ai auzit sau nu de aceste curiozități din impresionanta lume a celui mai popular desert, ciocolata, astăzi vrem să îți povestim cum se deosebește ciocolata artizanală veritabilă de orice altă imitație.

De ce această informație ar trebuie să prezinte interes pentru orice consumator de ciocolată? În primul rând, pentru că în acest fel, consumul de ciocolată ar fi mai sănătos. În al doilea rând, ți-ai dezvolta aptitudinea de a aprecia gustul bogat oferit doar de ciocolata de calitate superioară. Rămâi alături de noi în rândurile ce urmează.

Ciocolata veritabilă se face doar din boabe de cacao de calitate superioară

După cum menționam anterior, cele mai bune boabe de cacao din întreaga lume par să fie produse pe continentul african, locul în care băștinașii plantează și strâng roadă bogată, iar uneori această activitate e de-a dreptul periculoasă, pentru că există o adevărată mafie care face trafic cu cacao.

O ciocolată din categoria premium trebuie să aibă minim 60% conținut de cacao boabe. Tot ce e sub această cifră poate include anumite analoage ieftine și, pe alocuri, dăunătoare pentru sănătate.

Compoziția ciocolatei trebuie să fie corectă

Acest lucru presupune că în ciocolată se include:

  • masa de cacao – obținută, reiterăm, din boabe de calitate superioară;
  • untul de cacao – este acea parte „grasă” obținută după prelucrarea boabelor de cacao;
  • solidele din cacao – sunt acele părți solide, rezultate din prelucrarea boabelor de cacao.

Practic, una dintre regulile unei ciocolate veritabile este că proporțiile trebuie distribuite pe principiul: cel mai mult reprezintă masa de cacao, cel mai puțin solidele. În acest fel, se obține o ciocolată pură, curată, fără colesterol, perfectă chiar și pentru persoanele care au probleme de sănătate, precum e diabetul sau obezitatea.

Nu există aditivi în ciocolata artizanală

Una dintre marile diferențe, care decid inclusiv și costul sau prețul unei ciocolate artizanale este absența oricărui tip de aditivi sau substanțe conservatoare. Dacă o să procurați un baton de ciocolată din market și unul de la un producător de ciocolată artizanală, veți fi mirați de adevărata tăbliță a lui Mendeleev de la prima categorie. 

Indicii calității

În aceeași ordine de idei, pentru a distinge o ciocolată de calitate, e suficient să observați:

  • aspectul vizual – o ciocolată artizanală are un aspect lucios, fără pete, uniform.
  • aspectul tactil – este fermă, nu se rupe în mici fragmente, cu ușurință;
  • aroma și gustul sunt pregnante, lăsând un postgust delicios.

Nu știi unde găsești cea mai bună ciocolată personalizată sau artizanală, bomboane sau tablete? Comandă de pe Chocolife.md și savurează un desert de milioane, alături de cei dragi.

Chocolife – descoperă ciocolată alături de cei mai buni!

Distribuie articolul: