În perioada rece a anului temperatura aerului se modifică rapid de la cea primăvăratică la una cu adevărat geroasă. Și pentru că nu există recomandații stricte, selectarea hăinuțelor în care să iasă cu copilul la plimbare devine o provocare pentru mămici. Medicul pediatru, Oxana Turcu menționează că bebelușii au nevoie de aer proaspăt, deoarece îi ajută să se aclimatizeze la anotimpuri, la ciclul zi /noapte și de multe ori îi calmează.

„În timp mămicile înțeleg ce grosime și în câte hăinuțe trebuie îmbrăcat copilul afară în dependență de anotimp, dar începutul este greu. Cert este că plimbările, inclusiv iarna, fac bine atât bebelușului, cât și mamei. Copilul mic nu poate să ne spună dacă îi este cald sau rece, dar comportamentul lui este cel care ne dă de înteles cât de confortabil se simte copilul. Copilul devine nemotivat agitat, plângăcios și nici luat în brațe nu pare să se liniștească dacă nu are confort termic.

clubulbebelusilor.ro

Dacă copilașului îi este prea cald în hăinuțele îmbrăcate, poate și să transpire în zona capului, gâtului, iar obrăjorii să devină îmbujorați, și din contra dacă îi este frig, trebuie verificate toracele (pieptul) și abdomenul (burtica) pentru o percepere obiectivă, pentru ca degețelele, năsucul și urechile, iarna pot fi reci la atingere chiar dacă copilului nu ii este frig, a spus Oxana Turcu.

Regula universal acceptată, este să punem o haină mai mult decât este îmbrăcat adultul

Deși, trebuie să recunoaștem că percepția temperaturii este foarte diferită între adulți: unii preferă ciorapi calzi vara, iar alții nu poartă căciulă iarna. Această regulă este utilă în cazul copiilor mici, neactivi (în landou), iar copiii mai mari, foarte activi, trebuie să poarte aceleași volum de haine ca și un adult. Este mult mai util să îmbrăcăm copilul cu mai multe straturi de îmbrăcăminte, decât să punem pe el o singură haină, dar groasă, așa putem regla temperatura corpului adăugând sau dând jos din haine ”, adaugă medicul pediatru.

Bebelușii pierd căldură mai repede decât adulții și cu cât vârsta lor este mai mică, cu atât sunt mai puțin capabili să facă față frigului. Copiilor mici le lipsește capacitatea de a crește căldura tremurând și nu au grăsimea corporală necesară pentru a se încălzi odată ce se răcesc. Iată de ce trebuie să fim atenți la ce hăinuțe alegem atunci când ieșim afară.

„Primul strat de hăinuțe, care intră în contact direct cu pielea, este cel ce asigură principala barieră termică. Din acest motiv sunt anumite cerințe față de hăinuțele din primul strat: să se așeze bine pe corp,  să fie mărimea potrivită, să păstreze temperatura și să prevină umiditatea. Deși toți utilizăm bumbacul, pentru hăinuțele de la corp, opțiunea mai bună în acest caz, este lâna merinos, pentru că este ușoară, confortabilă, anti-alergică, menține constantă temperatura corpului și absoarbe umiditatea.

clubulbebelusilor.ro

Criteriul esențial în selectarea hăinuțelor pentru copii, este ca acestea să nu limiteze mișcările atât ale bebelușului mic în cărucior, cât și ale copilului mai mare, care necesită multă libertate în jocurile lui ”, menționează Oxana Turcu.

Unii părinți din necunoaștere sau dorința de a proteja copilul, fac mai multe greșeli. Căciulițele sunt indicate doar în perioada rece a anului și atunci când ieșim afară, nicidecum în casă așa cum fac o parte din mămici, menționează pediatrul. Doar prematurii până la 3 kilograme necesită căciuliță pentru a preveni pierderile mari de căldură de la nivelul capului, în rest toți bebelușii trebuie să fie obișnuiți progresiv fără căciulițe.

  • „înforfolesc copiii în multe haine groase, pe lângă faptul că limitează jocurile active ale copiilor, acesta și se supraîncălzește, transpiră, fapt care predispune la răceli,
  • îmbracă ca prim strat (la corp) hăinuțe care ușor se umezesc și nu mai protejează copilul de temperaturile reci,
  • hăinuțele foarte mulate pe corp, reduc din mișcările active ale copilului, dar și contribuie la pierderea mai ușoară a căldurii,
  • acoperirea năsucului și guriței copilului cu fular, indiferent de vârsta copilului și de timpul de afară nu sunt recomandate; pentru copilul mic, în landou, pe timp de ger îl va proteja husa pentru cărucior,
  • în încăperi (transport, mall) copilul trebuie dezbrăcat de primul strat de hăinuțe pentru a evita supraîncălzirea”, a mai spus medicul pediatru.

qbebe.ro

Timpul rece de afară nu este motiv să refuzăm copilașului în plimbări. Copiii nou-născuți la termen, cu greutate bună, au nevoie de o singură zi pentru ca să se acomodeze cu temperatura noului mediu, de 19-22°C, și pot ieși la plimbare chiar din a doua zi după externarea din maternitate.

„Vara pentru o perioada oricât de lungă, iar iarna pe ger câte 15-30 minute, îmbrăcat corespunzător. Nu trebuie să ţinem cont doar de temperatura de afară, este mult mai importantă temperatura resimţită (deseori menționată în prognoza meteo). Dacă cifrele în termometru indică 20°C, dar bate vânt puternic şi e înnorat, temperatura poate fi şi de 15°C, astfel că hăinuțele bebelușului trebuie adaptate la aceste condiții meteo.

Plimbările pe timp de iarnă pe cât de provocatoare sunt, aduc și multe emoții pozitive copiilor, dar și părinților. Acestea trebuie să fie zilnice și pe durate variabile, până la câteva ore dacă timpul nu este geros și vânturos, iar copilul este îmbrăcat confortabil ”, este de părere Oxana Turcu.