Piciorul diabetic este o complicație care poate să apară din cauza neuropatiei diabetice netratate la persoanele care suferă de diabet zaharat. Afecțiunile pe care le poate cauza piciorul diabetic pot fi diagnosticate precoce, din momentul în care nivelul ridicat de zahăr din sânge deteriorează nervii și vasele sangvine de la nivelul picioarelor.

Persoanele care suferă de diabet trebuie să aibă grijă de picioarele lor, fiindcă și cea mai mică rană se poate infecta. În lipsa tratamentului adecvat se ajunge și la cazuri mai grave, cum ar fi amputația unui deget sau chiar a piciorului.

Semnele pe care trebuie să le conștientizeze pacienții care suferă de picior diabetic și în urma cărora trebuie să ajungă de urgență la medic sunt: senzația de amorțeală și/sau furnicături în picioare, senzația de arsură, durere ascuțită la nivelul picioarelor, durere în timpul mersului, rană deschisă, tumefierea piciorului și senzația de rece la atingere.

Cum prevenim piciorul diabetic

Cel mai bun mod de a preveni piciorul diabetic este să vă controlați nivelul de zahăr din sânge în fiecare zi. Această practică vă ajută să încetiniți și să opriți agravavarea leziunilor nervilor și vaselor de sânge. Totodată, este important să vă păstrați sănătoasă pielea picioarelor.

Există o serie de acțiuni recomandate, simplu de urmat, care vă vor ajuta să aveți un picior sănătos:

  • Verificați-vă picioarele în fiecare zi – căutați tăieturi, roșeață și alte modificări la nivelul pielii și al unghiilor de la picioare.
  • Spălați-vă picioarele în fiecare zi – folosiți apă caldă și săpun. Nu vă înmuiați picioarele, deoarece acest lucru vă poate usca pielea. După ce vă uscați picioarele puteți folosi pudră de talc sau amidon de porumb între degetele de la picioare. Acestea absorb umezeala care poate provoca infecții. Dacă folosiți loțiune, nu o aplicați între degetele de la picioare.
  • Întrebați-vă medicul cum să îndepărtați calusurile și bătăturile – Prin frecare, pielea groasă de pe picioare poate duce la apariția rănilor. Îndepărtarea acesteia în mod greșit ar putea să vă deterioreze tegumentul.
  • Tăiați-vă corect unghiile de la picioare – este important să vă îngrijiți unghiile și să vi le tăiați în mod regulat. Dacă nu puteți face acest lucru din cauză că sunt groase și se curbează în piele, atunci puteți apela la un medic podiatru.
  • Purtați întotdeauna pantofi bine ajustați și șosete sau papuci pentru a vă proteja picioarele atunci când mergeți – nu trebuie să mergeți desculț(ă) nici măcar în interior (acasă sau în orice spațiu închis). De asemenea, asigurați-vă că pantofii sunt netezi.
  • Protejați-vă picioarele de expunere la căldură și frig – folosiți cremă cu protecție solară pe pielea expusă și nu mergeți desculți pe plajă. Pe vreme rece purtați șosete călduroase în loc să vă încălziți picioarele lângă un calorifer sau un șemineu.
  • Mențineți-vă circulația normală a sângelui în picioare – ridicați picioarele când stați jos. Mișcați-vă degetele de la picioare și nu purtați șosete strâmte. Mergeți cât puteți de mult pe jos.
  • Medicul trebuie să vă verifice periodic picioarele – este bine să apelați la experiența medicului specialist pentru a efectua un control, chiar dacă nu aveți simptomele specifice piciorului diabetic.

Testul Michigan – Esențial pentru pacienții afectați de piciorul diabetic

Testul Michigan este o metodă de testare acreditată și utilizată la scară largă care ajută la depistarea neuropatiei periferice și a piciorului diabetic. Metoda este una simplă, neinvazivă și precisă. Prin utilizarea testului Michigan pacientul poate preveni apariția complicațiilor generate de diabet prin descoperirea simptomelor incipiente.

Testul Michigan se poate realiza fie de către medicul specialist, fie de către pacient (prin autoevaluare). În cadrul consultației, pacientului îi vor fi examinate membrele inferioare (fără șosete și pantofi), iar orice anomalie va fi marcată prin acumularea de puncte.

În ceea ce privește autoevaluarea, testul (durează aproximativ 10 minute) cuprinde 15 întrebări. În urma rezultatului obținut puteți identifica simptomele neuropatiei diabetice. Ideal este ca testarea să fie efectuată de pacient o dată la șase luni.

Distribuie articolul: