Nimeni nu a spus că este ușor să îți găsești un job, mai ales dacă nu ai experiență! Să știi că nu e loc pentru deprimări și fii sigur că oricine își găsește într-un final “primul său job”. Însă, în asemenea cazuri trebuie să depui un efort sporit și să demonstrezi în CV și la interviul de angajare, că poți face față cerințelor din fișa postului nu mai rău decât un candidat cu experiență.

În acest articol nu o să vorbim despre obținerea unui lucru part time pe care îl poți practica încă din perioada studenției, dar despre joburile full time, pentru care este necesar să ai o diplomă. Aici criteriile de selectare a candidaților potriviți sunt mult mai riguroase.

Iată de ce trebuie să ții cont, pentru a-ți găsi mai ușor un job, chiar dacă nu ai experiență. Noi îți venim în ajutor cu câteva sfaturi:

  •     Pune accent în CV-ul tău pe implicarea personală în diferite activități, cum ar fi cele legate de voluntariat, internship, cursuri de formare, training-uri și seminare la care ai participat – demonstrează o dată în plus că ai inițiativă, interes și că ai cunoștințe teoretice suficiente, lucruri pe care angajatorul le va aprecia.
  •     Fiecare CV pe care îl transmiți trebuie să fie personalizat și adaptat companiei, la care intenționezi să aplici. Dă dovadă că ești informat și ai luat cunoștință cu aspecte importante pentru angajator. Dacă este cazul, atașează la CV o scrisoare de intenție bine-argumentată. Indică abilitățile pe care le ai și ce intenționezi să faci pentru dezvoltarea companiei.
  •     În cazul în care ai un portofoliu de lucrări pe care le-ai făcut pe perioada studenției și crezi că te pot ajuta în obținerea unui job, nu ezita să le atașezi. Cel mai probabil că ai multe materiale dacă ai finisat facultatea de jurnalism, IT, design sau marketing online.
  •     Dacă nu ai fost ales în urma unui interviu, nu te jena să adresezi întrebări, cum ar fi să te interesezi de o eventuală angajare, după o perioadă de timp sau o recomandare pe care ți-o poate oferi angajatorul și de care ar fi bine să ții cont pe viitor.
  •     Nu înceta să creezi conexiuni, care îți vor fi de un real folos pe viitor. Fie că ești la un traning sau la un seminar motivațional, nu ezita să comunici cu diverse persoane. Cu siguranță vei primi o recomandare sau te va observa cineva și va veni cu o ofertă generoasă pe loc sau în viitor.

 Cum rămâne cu negocierea salariului? 

De cele mai multe ori, în anunțurile de angajare se indică un anumit salariu, dar se lasă loc și pentru negocieri. Din acest motiv este bine să faci un research și să vezi cât câștigă profesioniștii din domeniul pentru care aplici. Dar atenție! Salariul poate să difere în funcție de experiența pe care o ai, astfel un senior mereu o să aibă un salariu mai mare decât un junior.

Când negociezi salariul este important să poți argumenta așteptările tale salariale. Din acest motiv o persoană fără experiență întâmpină dificultăți la acest capitol. Nu este corect să pui accent pe factorii externi, precum că totul este scump sau că îți dorești o mașină. Aceste motive nu te fac mai valoros în fața angajatorului. Compania este dispusă să ofere o remunerare mai mare pentru o muncă calitativă.

În concluzie, cel mai bine este să ai o părere obiectivă despre aptitudinile pe care le posezi și să accepți salariul pe care îl meriți.

Distribuie articolul: