Lipsa pasiunii este o problemă comună pentru multe cupluri. Adesea, la baza acestei probleme se identifică mai multe cauze, însă vestea bună constă în tehnicile la care poți apela ca să remediezi eficient neplăcerea. Care sunt acestea ne-a dezvăluit într-un Live Instagram specialista în sexologie, Natalia Pavalachi. Pentru mai multe detalii, derulează în jos.

„Odată cu trecerea anilor, certurile, crizele și neînțelegerile care se întâmplă într-un cuplu, își lasă amprenta. Dacă un cuplu nu este suficient de atent și nu acordă timp pentru ca să balanseze cealaltă parte a cântarului cu momente frumoase, atunci cuplul s-ar putea să devină mai slăbit și să se instaleze inclusiv și lipsa pasiunii.

Din acest motiv este foarte important ca un cuplu să aibă capacitatea de a observa și a accepta că se află la o etapă mai problematică, dar și mai important este ca acest cuplu să-și pună întrebarea ce ar putea face ca să corecteze situația”, spune Natalia Pavalachi.

Tehnici pentru a readuce/menține pasiunea în cuplu

În cele ce urmează îți voi prezenta o serie de tehnici la care să apelezi dacă dorești să menții sau să intensifici pasiunea în cuplu. Tehnicile au fost desprinse din discuția cu sexologul Natalia Pavalachi, desfășurată într-un Live Instagram pe pagina Revista EA.md.

1. Timp calitativ petrecut în 2

„Recomandarea este ca un cuplu să-și planifice timpul în așa fel încât să aibă inclusiv timp doar pentru ei doi. Organizați-vă călătorii în doi, mergeți la plimbare sau la picnicuri în doi. Asigurați-vă că în acest timp stați împreună, discutați. Alegeți să acordați mai puțină atenție device-urilor în aceste momente.

Dacă tu nu ai timp pentru cuplul tău, spui multe despre atitudinea pe care o ai pentru relație. Dacă lucrul sau prietenii tăi sunt mai prioritari decât partenera/partenerul tău, atunci aceste detalii vorbesc multe despre relația ta”, consideră specialista.

2. Distribuirea la doi a sarcinilor de acasă

„Un detaliu pe care îl remarc în lucrul cu cuplurile este că nu-și distribuie corect sarcinile de acasă. Adesea, femeia se ocupă de copii și lucrul casei, iar bărbatul e responsabil de jobul lui și mai puțin de chestiunile casei. S-ar putea ca, în viziunea bărbatului, aceste două aspecte (sarcinile casei și dorința sexuală) să nu aibă nicio legătură, în realitate, atunci când lucrurile stau în așa fel se produce un impact negativ asupra dorinței sexuale a femeii. În momentul în care o femeie are capul scufundat în responsabilități casnice, gândurile ei îi sunt ocupate doar de aceste responsabilități, evident că aceste gânduri afectează dorința sexuală. Iată de ce este important să te asiguri că sarcinile de acasă sunt împărțite în mod corect și că ambii parteneri sunt implicați în îndeplinirea acestora”, recomandă sexologul.

3. Introdu insecuritatea

„Sunt numeroase cupluri care se simt confortabil cu ideea de a renunța la ieșirile frecvente cu prietenii/prietenele sau alte activități în afara celor de cuplu. Pentru un timp scurt, această abordare ar putea fi favorabilă (petreceți mai mult timp în doi), însă faptul că alegi să stai mult timp acasă, renunți la ieșirile cu prietenii tăi nu este tocmai favorabil pe termen lung. Într-un cuplu, pentru intensificarea pasiunii este nevoie de spațiu, de o notă de insecuritate, de distanțare, la timpul și momentul potrivit.

De notat este că atunci când femeia își propune drept scop de a deveni mai enigmatică, șansele unei reușite sunt scăzute. Însă, o femeie poate deveni mai enigmatică atunci când ea devine mai atentă la propriile ei nevoi. Atunci când își prioritizează dorințele și începe să înțeleagă necesitatea unui spațiu propriu. Atunci insecuritatea se instalează în mod natural și are un efect benefic pentru relație.

De asemenea, acest aspect al insecurității este acceptabil din ambele părți. Se pune întrebarea: cât de mult își va incita partenera un bărbat care este constant acasă, care petrece toată ziua în fața televizorului…?

Totuși, în acest proces este important să trasăm corect limitele între a aduce o doză de insecuritate în cuplu și a ascunde lucruri”, punctează Natalia Pavalachi.

4. Jocurile

„Într-un cuplu, când este vorba de o relație de lungă durată, hormonii care generează fluturi în stomac nu pot fi fabricați la infinit. Totuși, să schimbi partenerii la fiecare doi ani, la fel, nu este o soluție. Atunci cum să creem din nou un mediu propice fluturilor? Soluția pe care le-o dau unor cupluri este să apeleze la diverse trucuri și jocuri. De exemplu, dacă aveți o ieșire la restaurant încercați să nu vă duceți ambii împreună. Dați-vă întâlniri ca la început. Veniți la destinație ambii separat. Momentul așteptării vă va face să călătoriți în timp și să vă amintiți cum a fost la început, dăruindu-vă emoțiile de la început”, spune specialista.

5. Comunicați despre limbajele iubirii

„În celebra carte „Cele 5 limbaje ale iubirii” se arată că există 5 limbaje principale: atingerile (ex: îmbrățișările, sexul), timpul prețios petrecut în doi (ex: vacanța, plimbările), micile servicii (ex: îi faci micul dejun), cuvintele ( ex: complimente, discuțiile), cadourile. Aceste 5 limbaje ale dragostei sunt importante, însă cuplurile sunt, deseori, bi-naționale. Adică, unul dintre parteneri are un limbaj prioritar în dragoste, în timp ce altul are un alt limbaj prioritar. Atunci când fiecare și-a identificat limbajul său și momentele în care se simte cel mai mult iubit/ă este important să-i comunice partenerului despre acestea, astfel încât acesta să știe care sunt lucrurile prioritare pentru el/ea, ce îl/0 face să se simtă iubit/ă”, zice sexologul.

6. Nu forța, dacă nu este cazul

„Multe femei au senzația că după căsătorie, lucrurile se vor schimba. Acestea cred că, cu cât relația durează mai mult în timp, cu atât mai armonioasă devine. De fapt, îți propun un astfel de exercițiu: imaginează-ți sau asociază primele trei luni ale relației cu primele trei luni la un job nou. Dacă primele trei luni la un job sunt deosebit de stresante, este clar că în viitor nu va fi mai puțin stresant și probabilitatea ca situația să se schimbe este mică. La fel stau lucrurile și cu relațiile de cuplu. Dacă nu a mers bine de la început, nu forța lucrurile”, recomandă Natalia Pavalachi.

Dacă apreciezi subiectul abordat și ți-ar plăcea să descoperi mai multe despre secretele pasiunii în cuplu te invit să urmărești discuția integrală în Live-ul de mai jos. Nu uita să ne lași și un like ca să ne motivezi să organizăm astfel de discuții, mai des :))

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Revista EA.md (@revistaea)

Sursa foto & video: Instagram 

Distribuie articolul: