Implanturile dentare sunt o soluție inovatoare și eficientă pentru pacienții care au dinți lipsă sau care au probleme cu dantura. Acestea sunt dispozitive medicale care sunt implantate chirurgical în osul maxilarului sau al mandibulei pentru a înlocui rădăcinile dentare pierdute. Sunt, de regulă, realizate din titan și sunt proiectate să funcționeze ca rădăcina unui dinte natural, permițând astfel fixarea unei coroane dentare sau a unei proteze dentare.

 

Despre procesul de implantologie, am stat de vorbă cu specialiștii clinicii de stomatologie din Chișinău Botanica Imperial Dent și iată cum decurge fiecare fază și care sunt beneficiile. 

Fazele implantării dentare

Procesul de fixare a unor implanturi dentare începe cu o evaluare detaliată a danturii pacientului de către medicul stomatolog. Acesta va verifica starea generală a sănătății dentare și va face radiografii pentru a evalua densitatea osoasă a maxilarului și a mandibulei. Aceste verificări sunt esențiale pentru a determina dacă pacientul este un candidat potrivit pentru implanturile dentare.

În cazul în care pacientul este considerat un candidat potrivit, urmează etapa de implantare. Aceasta implică plasarea implantului dentar în osul maxilarului sau a mandibulei. Această procedură se face sub anestezie locală și poate fi efectuată în una sau mai multe vizite la cabinetul stomatologic.

După ce implantul dentar este plasat, e necesar un timp de vindecare. În timpul acestui proces, implantul dentar se va integra treptat, formând astfel o legătură solidă între implant și os. Acest proces poate dura de la 3 până la 6 luni, în funcție de fiecare caz în parte.

După vindecarea zonei implantului dentar, urmează etapa de fixare a elementului numit coroana dentară sau proteză. Acestea sunt create personalizat pentru fiecare pacient și sunt fixate pe implantul dentar. După fixarea acestora, pacientul va putea să mestece și să vorbească normal, fără să se teamă că acestea se vor mișca sau că vor cădea.

 

Beneficiile implanturilor dentare

Implanturile dentare sunt o opțiune benefică pentru pacienții care au dinți lipsă sau care au probleme dentare cronice. Acestea oferă numeroase avantaje față de alte opțiuni de înlocuire a dinților lipsă, cum ar fi protezele dentare mobilizabile. În primul rând, implanturile dentare sunt mult mai stabile și mai confortabile decât protezele mobilizabile, deoarece sunt fixate direct în os. Acest lucru permite pacienților să mestece și să vorbească fără a avea senzația că proteza se mișcă sau că poate cădea.

De asemenea, implanturile dentare sunt durabile și pot rezista mult timp, chiar și pentru întreaga viață, dacă sunt îngrijite corespunzător. În plus, implanturile dentare nu necesită o îngrijire specială, acestea fiind igienizate și periate la fel ca și dinții naturali.

În cazul protezelor dentare, acestea pot provoca o senzație de disconfort și durere, iar uneori pot fi necesare ajustări frecvente. În schimb, implanturile dentare sunt create pentru a se potrivi perfect cu restul dinților naturali, ceea ce le face să fie mult mai comode.

Implanturile dentare ajută la menținerea sănătății întregii cavități bucale. Atunci când un dinte este pierdut, osul care susține dantura poate începe să se rezoarbă. Acest lucru poate duce la probleme precum ar fi pierderea densității osoase sau slăbirea maxilarelor. 

Soluțiile de implantologie oferă o variantă estetică de înlocuire a dinților lipsă. Acestea sunt realizate din materiale de înaltă calitate și sunt proiectate să se potrivească perfect cu restul dinților naturali. Acest lucru face ca implanturile să fie practic invizibile.

Cu toate acestea, implanturile dentare nu sunt potrivite pentru toți pacienții. Este important să discutați cu medicul dentist înainte de a decide dacă această opțiune este cea pe care trebuie să o alegeți. Pacienții cu probleme de sănătate, cum ar fi diabetul sau bolile cardiovasculare, pot fi mai susceptibili la complicații legate de implanturile dentare. De asemenea, pacienții care fumează sau care au probleme de sănătate orale, cum ar fi parodontita, pot avea o recuperare mai complicată.

Specialiștii Imperial Dent sunt gata să vă ofere servicii de cea mai înaltă calitate în sfera implantologiei, astfel încât să vă redea un zâmbet de milioane!

Distribuie articolul: