Maria Golban este locotenent în cadrul Armatei Naționale și comandant de pluton în batalionul 22 de Menținere a Păcii. Femeia are în subordinea ei un pluton întreg de militari în termen. De mică îi plăcea uniforma și filmele în care apăreau femei în calitate de agenți secreți.

În clasa a 11-a era deja sigură că va fi militar. Maria Golban a stat de vorbă cu reporterul Agora în cadrul unui proiect – 24 de ore în armată.

Din cele spuse de Maria Golban, femeile nu fac serviciul militar în termen, de aceea a urmat cursurile la Academia Militară „Ștefan cel Mare”, obținând titlul de Locotenent Licențiat în Artă Militară. Adițional, Academia oferă și posibilitatea de a termina și Facultatea de Administrație Publică. Astfel, protagonista noastră a finisat paralel și studii în administrație publică.

„Cea mai grea perioadă pentru mine a fost începutul și sfârșitul. De la început îmi era greu că nu cunoaștem foarte multe. Iată de ce fotografiam cu ochii tot ce puteam și urechile erau mereu gata să asculte toată informația prezentată. Finalul a fost mai greu, deoarece era sfârșit de facultate, perioada când trebuie să decizi în ce domeniu mai restrâns de specializezi. Eu am ales infanterie și nu regret”, povestește femeia.

Cea mai mare provocare pentru mine a fost momentul când am primit pentru prima dată militari în  termen pe care trebuia să îi instruiesc în calitate de comandant de pluton. Marea deosebire dintre ei și militarii contractieri fiind experiența. Militarii în termen trebuie să însușească totul de la zero.

„Mă gândeam cum voi fi acceptată ca și comandant în calitatea mea de femeie. Dar această senzație a durat doar pentru prima zi. Când am ieșit în fața acestora și am văzut că pot face asta, frica a dispărut”, a împărtășit Maria.

Maria dorește să instruiască în continuare militarii în termen doar că ambiția ei este să devină comandant de batalion de infanterie. „Îmi place foarte mult să lucrez cu efectivul, respectiv tind spre a urca până la comandant de batalion, anume în specialitatea infanterie”, ne explică locotenenta.

Condiția fizică a Mariei spune mult despre efortul depus de ea. Recent, locotenent Maria Golban s-a clasat pe locul I, proba puşcă la competiţia la TIR desfăşurată în cadrul Spartachiadei SCS “Dinamo” între structurile de forţă ale Republicii Moldova.

O experiență pe care ar dori să o trăiască este participarea în cadrul misiunilor de pacificare, în special KFOR. KFOR (Kosovo Force) este o forță militară condusă de NATO cu scopul menținerii păcii și a unei împrejurări pașnice în Kosovo fiind sub administrația ONU după sfârșitul războiului din Kosovo.

În prezent, din Republica Moldova doar 2 femei sunt implicate în misiunile ONU de menținere a păcii la nivel mondial.

Întrebată cum își petrece timpul în afara serviciului, ne-a răspuns că face lucrurile obișnuite pe care fiecare dintre noi le îndeplinește. Totuși, din cauza multor activități, odihna ei în cele din urmă, devine odihnă activă.

Autor: Marcica Movileanu, stagiară

 

Distribuie articolul: