Dintre toate produsele de firmă reproduse pe piața neagră, gențile sunt cele mai copiate articole. Diverse studii efectuate de-a lungul timpului au arătat că femeile preferă să dețină un articol durabil (nu ca pantofii, care se deteriorează mai rapid) și care să rămână cât mai mult timp relevant din punct de vedere al tendințelor (gențile câștigă iar la acest capitol, spre deosebire de haine care trădează mai ușor perioada în care au fost create). Gențile sunt, așadar, pe locul întâi al dezirabilității când vine vorba despre articole de firmă.

Singurul mod în care poți fi 100% sigură că ceea ce cumperi este produsul real este să faci achiziția într-unul dintre magazinele (reale sau virtuale) ale brandului ori de la un partener autorizat (cum ar fi magazinele multi-brand/department store-urile).

Piața articolelor contrafăcute s-a specializat atât de bine încât a devenit foarte dificil să depistezi o geantă fake, chiar și pe viu, nu mai vorbim pe plan virtual. Există totuși câteva modalități să verifici dacă ceea ce urmează să cumperi este un articol veritabil sau o copie.

ATENȚIE LA CUM ARATĂ MODELUL ORIGINAL (EXTERIOR PLUS INTERIOR)

Fii extrem de bine informată legat de cum trebuie să arate geanta. Mă refer aici la cele mai mici detalii, chiar și cele din interior – ar trebui sau nu să aibă buzunare pe interior? Ar trebui buzunarele să aibă fermoar? Ar trebui să aibă căptușeala într-o anumită culoare? Producătorii de fake-uri acordă adesea mai multă atenție aspectului exterior, de aceea o privire în interior poate ridica semnale de alarmă. Ideal ar fi să poți studia produsul în magazinul brandului, ca să memorezi cum trebuie să arate, în cazul în care apoi vrei să îl achiziționezi din altă parte.

ATENȚIE LA PLĂCUȚA METALICĂ DIN INTERIOR

O metodă intens vehiculată de a verifica dacă o geantă este fake (pornită, foarte posibil, de un anumit episod din Sex and the City în care Samantha cumpără o geantă Fendi contrafăcută) este să vezi dacă există înăuntru o plăcuță metalică cu însemnele brandului. Acest lucru nu este neapărat valabil – nu toate brandurile introduc plăcuța respectivă, deci se aplică din nou ce am spus la punctul anterior, și anume, că trebuie să știi exact după ce te uiți (Ar trebui sau nu să existe? Ce anume ar trebui să scrie pe ea? Producătorii de contrabandă știu figura cu plăcuța și le e ușor să reproducă o variantă cu inscripții la întâmplare, precum un număr de serie inventat, care nu înseamnă, de fapt, nimic).

ATENȚIE LA PROVENIENȚA GENȚII

Nu toate gențile sunt produse în țara din care provine brandul, așa că ar fi bine să te interesezi în prealabil unde se produce modelul respectiv de geantă. Producătorii de imitații tind să listeze „made in France” pe copiile de la branduri franțuzești, „made in Italy” pentru cele italiene, etc.

ATENȚIE LA FERMOAR

Un fermoar care se închide/deschide cu dificultate e un semnal clar de alarmă. De asemenea, asigură-te că știi exact cum anume ar trebui să arate fermoarul genții pe care o vrei (unii producători de imitații acordă mai puțină importanță acestui detaliu și folosesc fermoare standard).

ATENȚIE LA MATERIAL

Dacă geanta e un model din piele, ar trebui să aibă un miros specific, nu foarte puternic. Un semnal clar de alarmă sunt mirosurile chimice. De asemenea, nicio geantă de designer nu o să vină cu unul dintre acele mici swatch-uri care să ateste că este vorba despre piele originală (producătorii de fake-uri țin uneori să asigure clientul cât mai mult de așa-zisa originalitate a produsului, lucru pe care brandurile mari nu au nevoie să o facă).

ATENȚIE LA CUSĂTURI

Cusăturile dublate sunt un semnal clar de alarmă. În schimb, faptul că sunt foarte vag inegale nu este ceva de care să te sperii. Multe case de modă produc gențile manual, asta însemnând că fiecare cusătură este realizată de un om, deci e de așteptat să nu fie 100% de aceeași lungime. Niște cusături absolut identice sunt un semn că geanta este realizată într-o fabrică, nu într-un atelier.

ATENȚIE LA MARCAJE

Orice fel de scris ar trebui studiat cu grijă. De la marcajele exterioare și până la cele interioare (inclusiv pe plăcuța despre care vorbeam mai sus, atunci când e cazul). Ai grijă ca fontul să fie cel corect și să nu existe litere lipsă.

ATENȚIE LA PREȚ

Nu te lăsa păcălită de chilipiruri. Nu e un semnal de alarmă să găsești o geantă de firmă la preț redus, însă dacă este vorba despre un preț din seria „prea frumos ca să fie adevarat”, mai mult ca sigur așa și este.

Mai multe detalii află de pe cosmopolitan.ro

Distribuie articolul: