Cum diferă extracția din Australia cu cea din Chile, Bolivia și Argentina? La aproximativ trei ore de mers cu mașina spre sud de Perth, în Australia de Vest, în spatele orașului minier istoric Greenbushes, terenul dincolo de școala primară a orașului se prăbușește pentru a dezvălui o cicatrice cenușie adâncă, informează bbc.com.

Acesta este locul unei vechi mine de cositor cunoscută sub numele de Cornwall Pit. La aproximativ 265 de metri adâncime, peretele în trepte al gropii reprezintă un secol de muncă începută în 1888, când a fost extrasă aproximativ o liră de tablă dintr-un pârâu din apropiere.

Când metalul de la suprafață s-a epuizat, metodele s-au schimbat, făcând în cele din urmă loc exploatării în cară deschisă în vena de pegmatită, o rocă magmatică cu o textură grosieră, asemănătoare granitului. În 1980, la Greenbushes s-a găsit un alt metal care, la acea vreme, nu i-a dat prea mult pe gânduri proprietarilor minei. Litiul, un metal alcalin reactiv moale alb-argintiu, a fost considerat mai mult o raritate geologică.

O operațiune minieră la scară mică a început în 1983, extragerea litiului pentru operațiuni industriale de nișă, cum ar fi sticlă, oțel, turnătorie, ceramică, lubrifianți și fabricarea aliajelor metalice.

Distribuie articolul: