După cum știm cu toții deja, zilele trecute Putin a anunțat despre mobilizarea rezerviștilor. După acest anunț, rușii au fost tot mai agitați, astfel, pe rețelele de socializare au început disputele și comentariile. Cei de la hotnews.ro, au analizat câteva dintre postările făcute de internauți. 

Confuzie, furie, sarcasm, pe de o parte, dar și hotărârea de a merge la luptă – acestea au fost reacțiile rușilor întâlnite pe rețelele sociale, după anunțul lui Putin privind mobilizarea parțială a rezerviștilor pentru războiul din Ucraina. Grupul de Facebook „E timpul de a pleca – totul despre emigrare”, este o platformă unde cetățenii ruși caută cele mai bune variante de a părăsi țara. Acolo apar acum tot mai multe întrebări despre posibilitatea de a fugi din Rusia. De exemplu această postare:

„Bună ziua, îmi spuneți, vă rog, cum este posibil să ieși (să zbori) din Moscova cu un bilet într-o singură direcție, într-o țară în care nu este nevoie de viză? Este vorba despre o persoană de 33 de ani, are anumite limitări pentru înrolare în armată, adică nu ar trebui să fie mobilizat, dar totul asta este așa un lucru… Trebuie să fie o țară în care nu este necesară o viză. Turcia? Sau unde? Nu are niciun card bancar străin. Da, știm că trebuia să ne gândim înainte, dar, vă rog, fără judecăți”, a scris un utilizator al grupul.

Unii cetățeni ruși și-au manifestat îndoiala că este vorba anume despre „o mobilizare parțială”, menționând că nici legea, nici decretul propriu-zis nu stipulează clar cine și când poate fi chemat pe front.

„Dar cum voi nu înțelegeți că în textul decretului emis de Kremlin nu există niciun termen “parțială” (mobilizare – n.r.). Asta vi s-a spus la televizor, ca oamenii să nu iasă în stradă. Cu așa o formulare oricine și de câte ori vrei poate fi mobilizat. Este absolut clar”, a scris un utilizator al unui forum cu titlu „Plecarea din Rusia și mobilizarea parțială”.

O adevărată bătălie se desfășoară însă în comentarii pe mai multe canale de Telegram, acolo unde opțiunea de a lăsa o opinie încă este păstrată. Astfel, unii cetățeni au salutat anunțul lui Putin privind mobilizare, menționând că sunt gata să lupte.

„Patria cheamă! Rușii nu cedează! Rusia, înainte! Băieții noștri sunt cei mai buni”, a comentat un utilizator știrea despre mobilizarea parțială în Rusia pe un canal de Telegram din aceasta țară.

„Voi doar înțelegeți că o altă șansă țara noastră nu o are… Nu vreau să cred… Plâng, dar cu mare regret, altfel nu poate fi, ori noi, ori pe noi”, a scris femeia cu numele indicat Iulia Velicanova, care pe fundalul pozei de profil are imaginea drapelului Rusiei.

„Totul este în ordine, dacă trebuie să luptăm, vom lupta. Nu este posibil să câștigăm un război, neluptând”, a scris Dmitri în comentarii pe un canal de Telegram.

Înainte de acest comentariu alți utilizatori anonimi au scris: „Mai devreme să începem, mai devreme să finalizăm! (steagul Rusiei)” 

„Corect”. „În sfârșit!!!”. „Și cum e până la urmă? Cine trebuie să meargă la unitatea militară? Reușesc să cumpăr pâine?”

Totuși, mai mulți utilizatori și-au exprimat indignare față de decizia lui Putin de a-i chema la război pe 300 de mii de cetățeni ruși. „Eu sunt din Chelyabinsk! Eu sunt împotriva mobilizării! Doar dacă primii vor fi trimiși (la război – n.r.) deputați, bețivi și narcomani. Lăsați-i în pace pe băieți!!!”, a scris Elena într-un comentariu pe un canal de Telegram.

Și alți cetățeni ruși cred că primii pe câmpul de luptă trebuie să meargă funcționarii care iau decizii privind mobilizarea. “Dacă funcționarii vor fi în fruntea coloanelor, atunci ok!”, a scris utilizatorul Den.

„În Rusia nu vor ajunge veste și căști pentru toți))”, a scris Maks.

„După ce a fost anunțată mobilizare, eroii-patrioți de pe canapea au devenit mai puțini”, a scris un alt bărbat într-un comentariu de Telegram.

„Putin e h***lo, dar rușii normali, cei care sunt împotriva războiului, ce ți-au făcut?”, se întreabă un bărbat, drept răspuns la un comentariu la o postare în care unii se bucură că rușii vor avea pierderi și mai mari în acest război.

În același timp, unii cetățeni ruși au pus la îndoială spusele lui Putin despre pierderile armatei ruse.

„Da, calculele sunt foarte ciudate și duc la gândul despre eficiența: au murit doar 6 mii, însă pentru victorie este nevoie de 300 de mii))). Atunci, scuzați-mă, pentru ce?”, a scris o persoană, păstrându-și anonimatul.

Sursa: hotnews.ro

Distribuie articolul: