Ziua Iei la Chișinău a fost celebrată și de autorități în ultimii ani, însă cele care ne adunăm deja de 6 ani consecutiv suntem noi, Revista EA.md și Asociația Klumea, alături de fete și femei care prețuiesc IA. Am invitat de fiecare dată toată lumea care vrea să celebreze frumoasa cămașă tradițională a neamului nostru și am numit aceste întâlniri „Ospățul Sânzienelor”. Prânzul pe iarbă era prilejuit și de sărbătoarea Sânzienelor, pe care o marcăm în tradiția locală în preajma Zilei Universale a IEI – 24 iunie.

De data aceasta te invităm la un chindii pe iarba de la Valea Morilor (intrarea dinspre Teatrul Verde), luni, 24 iunie, de la ora 18:00, ca să marcăm împreună Ziua IEI la Chișinău.

Este binevenit absolut oricine, așa precum v-am îndemnat să veniți și alte dăți, ca să discutăm despre IE, dar cel mai important să o arătăm generațiilor ce vin. Veniți cu mama și cu fiica (fiicele), cu prietenele și vecinele, ca să mărim astfel comunitatea femeilor care știu și promovează IA și tradițiile neamului.

Ediția I

O mână mică de femei în IE s-au adunat pe iarba de lângă Clopotnița Catedralei și au marcat astfel, în premieră, Ziua IEI la Chișinău. Se întâmpla în 2014.

Ediția a II-a

La ediția a doua v-am delectat cu muzica inconfundabilei Stela Botez, fata cu cobza, care ne-a mângâiat pe suflet cu piesele sale culese de la sudul Moldovei.

Ediția a III-a

La ediția a III-a am avut o mare de coronițe, iar unele dintre ele și acum se mai regăsește în casa celor care păstrează cu multă grijă și iile, la loc de cinste în șifonier.

Ediția a IV-a

N-am încălcat tradiția nici în 2017 și ne-am dat întâlnire ca să împletim coronițe și să prânzim pe iarbă. Numărul participantelor a trecut de 80 și am avut în premieră demonstrații de cusut IE chiar în cadrul evenimentului

Ediția a V-a

Ne-am întrecut pe noi și am adunat la ediția aniversară peste 100 de persoane în IE. Am învățat să coasem IE de la cele două grupuri în acțiune: MăiestrIA și Șezătoare Basarabia. În final am avut și o prezentare de modă cu ii și rochii tradiționale, confecționate manual.

 

Tradiția moare, dacă nu avem grijă să o păstrăm așa că te așteptăm să serbăm „Ziua Iei 2019” împreună! Poartă ie cu mândrie!