Spre sfârșitul acestei veri, internauții au fost surprinși să afle despre posibilitatea de a cumpăra primii cartofi mov crescuți în Republica Moldova. Afacerea aparține familiei Șcerbatîi și a fost materializată pe un teren primit în raionul Cimișlia, de la părinți. A fost un an experimental, în care cuplul a testat pe propria piele beneficiile acestei legume-minune, dar și interesul publicului pentru cartofii violeți - un produs mai degrabă necunoscut până nu demult. Despre experiența primei roade de cartofi violeți din țară, am discutat cu Denis Șcerbatîi. Tânărul antreprenor ne-a mărturisit că marea provocare a fost identificarea cartofilor de sămânță, aceștia au fost aduși din câteva țări europene.

Denis, te felicităm pentru implementarea unei idei care se aștepta de mult timp în Republica Moldova. Cine te-a îndrăgostit de agricultură? Povestește-ne despre cum s-a născut acest proiect și cât de costisitor ți-a fost să îl vezi dus la bun sfârșit.

Întotdeauna am avut o pasiune, în suflet, pentru a crește ceva cu mâinile proprii, pe care nu aveam unde să o realizez din lipsă de teren. Mare noroc am avut după căsătorie… socrii mei au casa la țară și respectiv teren arabil… le-am explicat ce dorințe am și ei mi-au oferit un lot pentru experimente. Un glas interior mereu mă chema spre agricultură, iar viitorul meu îl văd acum în agricultură. E ceea ce-mi place, e ceea cu ce m-aș ocupa din plăcere, daca ar fi suficient pentru un trai decent.

Acest proiect s-a născut ca o idee experimentală, dar cu cât mai profund studiam cultura cartofului mov, cu atât mai complicat era alegerea soiului pentru plantare și am decis ca în 2016, să plantăm câteva soiuri aduse din diferite colțuri ale Europei: Marea Britanie, Germania, Italia, pentru a vedea care soiuri se vor adapta condițiilor noastre climatice. Nu ne-am așteptat, dar a fost destul de costisitor acest proiect, cea mai mare parte din cheltuieli fiind pentru cartofii de sămânță.

Ce beneficii ale consumului acestei legume ați reușit să sesizați în propriul organism?

Pentru a vedea efectele benefice ale acestei super-legume, e recomandat să se consume zilnic cel puțin 4-5 cartofi de mărimea unei mingi de golf.

Din experiența noastră, am avut recenzii de la mămici care au luat cartofi pentru copii, așa cum de la cartofii obișnuiți copii aveau alergie. Au hotărât să încerce și acești cartofi. Mare ne-a fost mirarea când acele mămici au revenit și au cumpărat provizii de cartofi mov, deoarece copiii nu au făcut alergie și organismul lor a reacționat foarte bine. Acești cartofi conțin mai puțin amidon și sunt indicați spre consum în unele diete de slăbire. Această legumă-minune ajută la întărirea sistemului imunitar, la arderea grăsimilor și la prevenirea bolilor cardiovasculare.

 

Se exagerează sau nu atunci când cartofii de culoare mov sunt asociați cu preparatele de prevenție a cancerului?

Nu se exagerează, după articolele apărute în presă despre studiile realizate în acest domeniu, s-a stabilit că este cea mai sănătoasă legumă. Culoarea mov este dată de conținutul ridicat de antocine, substanță activă ce se regăsește în fructele de pădure și care e recunoscută ca având un puternic efect anti-cancer.

Povestește-ne despre unde a fost cultivată prima roadă de cartofi mov din Republica Moldova.

În raionul Cimișlia, pe terenul primit cu mare drag de la socrii mei.

 

Cine face parte astăzi din clientela ta? Ai reușit să creezi suficiente relații cu restaurantele? Presupun că ai provocat bucătarii să-și revadă meniul!

Aș putea să diferențiez 2 grupe de clienți: 1 – Restaurantele, care vor să-și diversifice meniul și să adauge o pată de culoare în farfuriile clienților. 2 – Cei care practică un mod de viață sănătos și preferă alimentele bio. Ne-am bucurat nespus de mult că și la noi în țară sunt suficient de mulți oameni interesați de acest mod de viață.

 

Să le incităm pe cititoarele noastre. Dezvăluie-ne cea mai simplă rețetă de preparare a cartofilor mov.

Pentru a păstra culoarea și a menține cât mai multe elemente nuntritive ale cartofului mov, se recomandă fierberea cartofului în coajă, apoi curățarea, pisarea și presăraea unei cantități mici de sare. Adăugăm puțină din apa în care au fiert, amestecăm și e gata cea mai simplă și colorată reteță: pireul violet. Timpul de gătire este mai scurt decât al cartofilor obișnuiți, pentru că au mai puțin amidon și o structură mai cremoasă. Cartoful mov are un gust mai profunt și mai puternic decât cel obișnuit.

 

Unde a fost mai greu: la etapa de producție sau la cea de desfacere? Reușiți să epuizați toate stocurile până la obținerea unei noi roade?

Sunt destul de grele ambele etape. Etapa de producție implică foarte mult efort fizic (mai ales pentru noi, cei care trăim în oraș, a fost destul de greu la prășit sau la scos cartofi). În al doilea rând, este un produs nou pe piața din Moldova, necesită foarte multă promovare.

Suntem conștienți că la început trebuie să familiarizăm populația țării cu acest produs, activitate care, la rândul său, implică și mai mult efort. Așa cum anul acesta a fost unul experimental, nu putem vorbi de stocuri mari, nu am avut o cantitate atât de mare, ca să mai rămână ceva, însă care a fost suficientă pentru a testa cererea de pe piața noastră.

După câteva luni de promovare a produsului, cum sesizezi reacția publicului autohton? Ce impact are promovarea cartofilor mov doar în spațiul virtual? Ar fi prematur să afirmi că este o investiție profitabilă?

Fiind pioneri în acest domeniu, este evident că necesită investiții mai mari în promovare, deoarece foarte puțini știu despre beneficiile cartofului mov. Așa cum o mare parte din locuitorii țării sunt destul de activi în spațiul virtual, aici îi găsim în număr destul de mare. Totodată, pe net poți afla multă informație chiar și despre cartoful mov.

Da, ar fi prematur să spunem că e o investiție profitabilă, cel puțin pentru primul an abia am reușit să ieșim puțin peste zero, în condițiile în care nu am folosit îngrășăminte sau substanțe chimice ce ar face roadă mai multă. 

 

Cine sunt oamenii din echipa ta, cărora ai vrea să le mulțumești pentru ajutorul acordat în obținerea unei roade care a făcut istorie în agricultura autohtonă?

Oamenii din echipa mea sunt cei mai apropiați: familia mea. Aduc mulțumiri în primul rând soției mele Dorina, în al doilea rând – socrilor, care mi-au oferit teren și mereu au fost alături în acest experiment. Mulțumesc tuturor celor care au dat câte o mână de ajutor!

Vă asumați riscul și în 2017? Mulți amatori de alimente organice abia așteaptă ca în piață să apară și cartofi dulci, sută la sută autohtoni.

Acum, șansele sunt de 50 la 50%, deoarece se investește mult efort. Dar sunt convins sută la sută ca pentru familia mea voi crește mereu cartofii mov – sursă de sănătate și culoare în farfuriile noastre!

Vă felicităm pentru acest rezultat, vă urăm roade bogate și îți mulțumim pentru timpul dedicat acestui interviu.