Pe 25 mai 2020 a fost pentru prima dată anulat „Ultimul sunet”, cauza fiind clară. La noi, această sărbătoare își trage rădăcinele din URSS și are o importanță mare în rândul elevilor. 

Sunetul în instituțiile de învățământ a apărut încă înaintea Greciei Antice. Însă, sunetul a început să fie aplicat, în mod constant, de pe vremea lui Jan Amos Comenius, cel care a inventat clasele și lecțiile. Când copiii o să vă întrebe cine a inventat școala, veți cunoaște răspunsul.

La mijlocul secolului XIX, fizicianul John Mirand a inventat sunetul electric, adăugând un clopot la electromagnetul și ciocanul vibrator inventat anterior. În secolul XX, suntele (mai ales electrice) au început să fie folosite peste tot în școli. Astăzi sunt interzise doar în școlile din Somalia: astfel încât cele școlare să nu fie confundate cu cele bisericești.

Sursă: mel.fm

Toți cunosc că sunetul este un simbol al anilor de școală, iar clopoțelul a devenit o parte importantă a două festivități: primul și ultimul sunet. De obicei, acestea se petrec pe 1 septembrie și 31 mai, desigur că acestea diferă în fiecare an, în funcție de zilele lucrătoare. Dacă primul sunet este important pentru copiii care sunt în clasa 1-i, atunci ultimul sunet este semnificativ pentru absolvenți. Ambele festivități încep cu primul/ultimul sunet, clopoțelul răsună datorită unei eleve din clasa 1-i, condusă de un absolvent.

Sursă: mel.fm

Ultimul sunet în alte țări

Finalizarea anului de studii este sărbătoare în mai multe țări. Școlile americane serbează acest fapt încă din 1920, atunci ei mergeau în marșuri turistice pentru câteva zile. Începând cu 1930, organizau picnicuri, jocuri, manifestații și concursuri. Acum, ultimul sunet în școlile americane se sărbătoresc pe teren sportiv sau într-un câmp deschis, iar absolvenții au permisiunea de a se reține cu 5 minute la serbare.

Absolvenții în robe și cu eșarfe își primesc diplomele, de menționat că este decernat fiecare elev și fiecare pentru ceva specific. Discursurile obligatorii ale directorilor și invitaților cu urări pentru viitor, apoi absolvenții aruncă tocile (pălăriile) în aer și strigă.

Sursă: mel.fm

În Japonia finalizarea anului de studii este, la fel, important. Toată școala se adună în sala sportivă sau festivă și sărbătoarea începe cu închinarea pentru drapelul japonez, apoi rostirea imnului școlii, punându-se accent pe faptul că absolvenții îl cântă pentru ultima dată. Copiii sunt decernați, numele lor fiind rostit pe toată școala. Careul continuă cu tradiționalele discursuri ale directorilor, profesorilor și invitaților.

În Danemarca și Suedia această ocazie este sărbătorită în cel mai deosebit mod. În ziua de ultimul sunet, absolvenții mănâncă căpșuni și beau șampanie. Fetele îmbracă rochii albe, iar băieții cămeși albe și costume. În școală, absolvenților li se oferă un chipiu alb, iar pe partea interioară a acestuia se colectează semnăturile tuturor colegilor. Culoarea chipiului semnifică și câte examene a susținut absolventul. Dacă este culoarea roșie, atunci este nivelul de bază. Culoarea neagră este predestinată pentru cei mai buni elevi, iar culoarea albastră semnifică finalizarea altei trepte decât școala.

Sursă: mel.fm

Orașele din Danemarca și Suedia sunt dedicate totalmente absolvenților în această zi. Ei călătoresc cu un autobuz, se opresc la casa fiecărui absolvent unde părinții servesc pe toți colegii apoi aruncă dulciuri pe geam, care ulterior sunt strânse de elevi mai mici.

Sursă: mel.fm

În Norvegia, cu câteva săptămâni înainte de finalizarea anului de studii, absolvenții se îmbracă în costume speciale de culoare albastră și roșie, acestea fiind o uniformă a lor. În orașe se petrece parada absolvenților, de asemenea se fac și anumite cărți de vizită a absolvenților ce conțin fotografia, numele și un citat. Călătoria prin oraș, costumul și tipărirea cărților de vizită sunt achitate de către absolvenți, suma necesară este adunată pe parcursul unui an.

În China, absolvenților li se permite ceea ce își doreau ani întregi. În ultima zi ei aruncă pe geam caietele, stilourile, creioanele și alte rechizite școlare. Adevărat este că apoi, tot ei trebuie să strângă. În Polonia și Italia, ultimul sunet se organizează cu 100 de zile înaintea examenelor, se consideră că anume atunci ai posibilitatea să te distrezi. Iar în Germania se plantează un copac în livada școlară.

Ultimul sunet în Israel este motiv pentru organizarea unui concert din partea absolvenților. Decizia aparține școlii dacă se va organiza un concert sau nu, nu este o regulă generală.

În Marea Britanie, absolvenții sunt decernați la careu și tot acolo se anunță unde ei au fost admiși pentru a-și continua studiile. Urmează masa alături de părinți și profesori, iar seara, în aceeași zi, are loc balul de absolvire.

Astăzi, felicităm toți absolvenții Republicii Moldova. Indiferent de circumstanțe, vă urăm succes!