Sunteți în așteptarea unui copil? Fugiți în căutarea acestei cărți. Sunteți în primele luni de parenting? Căutați această carte și eliberați-vă de povara sentimentului culpabilității și a sindromului impostorului. Dacă cineva îmi spunea doi ani în urmă că maternitatea este o cursă constantă, cu nopți nedormite și ochi care se zbat în ticuri nervoase – nu l-aș fi crezut sau aș fi zis că exagerează. Câtă naivitate! Eliminând din start cazurile fericite, dar numeric inferioare, de părinți care au copii ideali (cu somn de la 20.00 la 8 dimineața, fără colici și dureri de dinți, practic gata să fie înrolați în rândurile studenților de la Harvard), majoritatea părinților trec prin chinurile facerii în ale educației.

Volumul „ Parenting de râsu’- plânsu’ ”, scris de Anna Whitehouse și Matt Farquharson (Mama Pukka și Tata Pukka), tradus la editura Univers, în colecția „Educație cu blândețe” (colecție coordonată de Ioana Chicet – Macoveiciuc) este de o sinceritate și de o deschidere drăgălașă. Nu veți găsi fraze pompoase, roz despre cât de ușoară, de plăcută și de euforică este maternitatea sau paternitatea. Istoria acestui cuplu, care a traversat câteva avorturi spontane, este practic o mărturisire a mii de alți semeni care trec prin malaxorul parentingului modern, împinși din spate de „experți, coach și oameni care le știu pe toate în ale educației și puericulturii”.

Autorii cărții: Anna Whitehouse și Matt Farquharson (Mama și Tata Pukka)

Deși nu o putem cataloga drept o carte despre educație în stil clasic, aceasta răspunde la unele întrebări pe care le-ar putea provoca viața de părinte: cum femeile însărcinate pot deveni din nourași roz în ființe dezlănțuite gata să ia pe oricine de gât pentru o porție de înghețată asezonată cu un pahar de bere; cum să faci față fricii istovitoare și să supraviețuiești într-o societate a aparențelor, dar și multe alte chestiuni care vizează stările curente ale oamenilor care au decis să aducă pe lume o replică a lor în miniatură.

„De fapt, parentingul și dependența de droguri au multe asemănări: ambele te ruinează financiar, îți afectează relația și te lasă cu ochi încercănați, adânciți în orbite.” Alegerea de a scrie cartea pe două voci, ținând cont de experiența și de emoțiile trăite de ambii părinți, mi se pare inspirată, deoarece îi poate convinge chiar și pe cei mai reticenți cititori despre cât de importantă este implicarea egală a celor doi creatori.

Stilul ușor, umoristic, descărcat de patosul parentingului academic, dă savoare lecturii și o face ușor de asimilat, lăsând totuși un substrat meditativ în spate, or asta ne dorim de la o carte care s-ar putea să ne pregătească de cea mai mare aventură a vieții.

Mi se pare că o astfel de carte, de o sinceritate debordantă, se potrivește drept cadou pentru persoanele care abia își încep drumul spre conceperea unui copil. Distrugând miturile roz despre rolul de a fi părinte, cartea totuși rămâne a fi o lecție optimistă despre micile și marile plăceri ale creșterii unui urmaș. Sunt absolut sigură că veți fi încântați de laconismul narațiunii și de nonșalanța cu care cei doi povestitori vă poartă prin mrejele acestei călătorii inedite: de la concepere și până la creșterea unui copil minunat.

Puteți găsi prezentul volum în librăria online Elefant.md, cel mai mare mall de carte din Moldova.

Distribuie articolul: