Duminică seara am văzut „Testamentul” de Gheorghe Urschi – o comedie autentică, ce a fost montată la Teatrul „Luceafărul” pentru prima dată în anul 1992. Cu umor ușor, dar nu unul superficial, ci dimpotrivă, unul care surprinde ca o oglindă fidelă societatea pestriță a acelor vremuri.

Piesa redă, așadar, cu multă profunzime, absurdul și umanul relațiilor de familie și relaționarea din Moldova anilor ’90 – o Moldovă sărăcită, dar plină de speranță și voie bună. „Testamentul” e cea mai longevivă piesă, jucată, cu succes, de 30 ani pe scena Teatrului „Luceafărul”. Acest spectacol te teleportează în copilărie și îți amintește despre felul de a fi al oamenilor, despre limbaj, obiceiuri, valori, frici și norme sociale.

Protagonistul, Pricoche Sâmbure, este un ţăran muncitor și șugubăț, pe care nu-l poţi duce nicicum de nas. Însă cei trei feciori ai săi nu-i seamănă deloc, construindu-și fiecare un destin propriu, cu fire de viață haotice, țesute din moravuri, vicii, cusururi și multă avariție.

Astfel încât, într-o bună zi, Pricoche, împreună cu de mătuşa Gafinca hotărăsc să le joace o farsă, pentru a-i testa pe feciorii lui Pricoche (Iacob, Alecu şi Nichita), dar şi pe nurorile acestuia – rude care reprezintă fidel portretul societății acelor vremuri: avari, descurcăreți, rătăciţi politici sau chiar alcoolici.

Lucrurile s-au precipitat când Pricoche își cheamă toți feciorii la el pentru a întocmi testamentul de comun acord. Însă, la un anumit moment, tatăl se preface că… moare. Ei bine, din această clipă feciorașii își dau arama pe față, mai ales când află că mult dorita mașină, așteptată de atâta amar de vreme, iată – iată trebuie să sosească la poarta lui Pricoche Sâmbure. Începe de acum adevărata comedie, care arată până unde e dispus omul să meargă pentru bani, obiecte materiale sau statut. Vedem deci un spectacol cu câteva învieri forțate, multe situații nostime, fraze de duh, dar și multe concluzii de tras.

Piesa este hilară și te lasă cu un dulce dor față de acele vremuri apuse.

Distribuție:
Pricoche Sâmbure – Ion Jitari
Gafinca – Paulina Zavtonii
Iacob – Gigi Tabarcea
Nichita – Ion Prisăcara
Alecu – Oleg Macovei
Limpiada – Ecaterina Dănuța
Sevastiţa – Diana Cazac
Ariadna – Vitalia Grigoriu
Figurantul – Oleg Lungu

Distribuie articolul: