Criza refugiaților din Ucraina a condiționat extinderea proiectelor Asociației Bibliotecilor din Republica Moldova, dar și consolidarea parteneriatelor existente. Astfel, Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM) este o organizație obștească, non profit și apolitică, stabilită prin libera manifestare a membrilor săi, bibliotecari din Sistemul Național de Biblioteci.


„Prin intermediul viziunii sale ABRM comunică societății valorile și principiile, activitățile, proiectele și programele care le desfășoară. Asociația își centrează activitatea în susținerea dezvoltării competențelor profesionale ale membrilor săi pentru ca aceștia să contribuie la crearea unei societăți alfabetizate, informative, participative și incluzive” spune Elena Pintilei, președinte ABRM.


Proiectul „Sporirea accesului la oportunități sigure, protectoare și calitative de învățare formală și non-formală pentru copiii ucraineni, strămutați temporar pe teritoriul Republicii Moldova și copiii din comunitățile gazdă prin intermediul centrelor de învățare prietenoase copiilor, Ludotecilor și Ludobusului”  este implementat de A. O Amici dei Bambini Moldova (AiBi Moldova) în parteneriat cu ABRM și susținerea generoasă al Education Cannot Wait” prin intermediul UNICEF Moldova și Plan International Moldova. Prin intermediul acestui proiect ABRM reușește să realizeze două dintre prioritățile strategice pe care își axează activitatea în această perioadă: dezvoltarea competențelor profesionale ale bibliotecarilor; sprijinul comunităților și oferirea accesului la educație, informație și recreere prin intermediul bibliotecii locale. Pentru comunitatea deservită, biblioteca a devenit un centru de informare vibrant și activ, unde utilizatorii pot dobândi cunoștințe și abilități, învață lucruri noi și își pot petrece timpul liber, cu sprijinul unui bibliotecar instruit. Bibliotecarii oferă educație electorală, media și financiară în comunitățile din zona lor de serviciu.  Ca urmare a colaborării prodigioase cu AiBi Moldova au fost amenajate 14 spații de educare și recreere pentru copiii ucrainieni strămutați temporar în Republica Moldova ca urmare a războiului și implicați 14 bibliotecari în realizarea activităților de storytelling și club de lectură.

Activitățile care urmează să se desfășoare în cele 14 biblioteci publice în această perioadă, devin parte integrantă a educației interculturale. Copiii vor descoperi împreună poveștile românești și ucrainene, istorii interesante din comunitatea gazdă și condițiile lor de viață. Proiectul este o oportunitate deosebită de dezvoltare și comunicare atât pentru copiii ucraineni refugiați din calea războiului, cât și pentru copiii moldoveni, în special cei din familii social vulnerabile. În cadrul activităților organizate în biblioteci, participanții  vor avea posibilitatea să petreacă frumos timpul alături de carte și lectură, participând activ la activitățile organizate în cadrul Cluburilor de lectură și storytelling, desfășurate. Ținem să menționăm că pentru buna organiare și desfășurare a unor astfel de activități, bibliotecarii implicați au beneficiat de instruiri cu implicarea formatorilor naționali din Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”.

Credem că metodele de organizare a activităților, prin amenajarea spațiului bibliotecii, conținutul evenimentelor socio-culturale, a jocurile și activităților inclusiv și a celor din cadrul sărbătorilor legale ale Republicii Moldova, vor contribui la o mai bună cunoaștere a țării noastre, a poporului nostru blajin și primitor.