Comisia Europeană a clarificat modul în care Chișinăul și Tiraspolul trebuie să utilizeze grantul de 30 de milioane de euro pentru achiziția de gaze.

 

După publicarea de către NewsMaker a știrii despre comentariul primit de la serviciul de presă al Comisiei Europene, redacția a primit o clarificare din partea instituției.

În scrisoare se precizează:

„Referindu-ne la informațiile pe care vi le-am transmis mai devreme astăzi, dorim să facem o clarificare. Informațiile furnizate se referă la pachetul inițial de asistență de urgență, propus de Comisie Republicii Moldova luni. Comentariul nostru nu reflecta situația actuală în cadrul discuțiilor în desfășurare, care au loc după formularea propunerii inițiale.”

Știre inițială:

Conform răspunsului, gazul achiziționat trebuie să ajungă în regiunea transnistreană pentru a „ajuta la restabilirea furnizării de energie electrică și încălzire pentru mai mult de 350 000 de locuitori ai regiunii”, precum și „pentru a relua livrările de energie electrică de pe malul stâng pe malul drept al Nistrului”.

„Acest pachet va permite, de asemenea, reluarea furnizării energiei electrice de pe malul stâng (regiunea transnistreană a Moldovei) pe malul drept al Nistrului. Mai exact, compania energetică de stat a Moldovei, Energocom, va folosi acest ajutor inițial de 30 milioane de euro pentru a furniza gaz distribuitorului local de gaze din Transnistria, pentru a asigura aprovizionarea neîntreruptă cu energie și, de asemenea, pentru a relua furnizarea energiei electrice de pe malul stâng pe malul drept al Nistrului,” se arată în mesajul Comisiei Europene.

În răspuns se mai declară că finanțarea achiziționării și livrării gazului în regiunea transnistreană este necesară pentru a „ajuta la restabilirea furnizării de electricitate și încălzire pentru mai mult de 350 000 de locuitori ai regiunii”.

În mesajul Comisiei Europene se mai spune că acest pachet va acoperi nevoile fundamentale de energie până pe 10 februarie, după care va urma un nou pachet de asistență mai extins, „destinat atenuării consecințelor sociale imediate ale crizei pentru cetățenii Republicii Moldova și sprijinului în consolidarea independenței energetice și rezilienței Republicii Moldova”.

Distribuie articolul: