Pe 19 și 20 noiembrie, dar și pe 3 decembrie, basarabencele stabilite în Italia și Spania sunt așteptate la „Șezătorile Sufletului” - întâlniri organizate de către Cristina Leahu - o basarabeancă stabilită de mai mulți ani la Barcelona. Cristina este consultantă în nutriție, dezvoltare personală și coaching, iar dorința de a le ajuta pe moldovence să-și depășească momentele de slăbiciune se trage din credința că „femeile migrației sunt un tezaur de experiențe, iar dacă se coalizează, devin invincibile!”

14956443_1296695933694406_1783730421054690819_nDragă Cristina, nu am putea începe acest interviu fără ca să te întrebăm despre cum a început „relația” ta cu străinătatea și cum se face că după un job la Guvernul României, te-ai stabilit în Spania?

Este o istorie de iubire care a mișcat lucrurile, de la foarte bine la excelent. Nu avem un plan pentru a mă muta într-o țară străină, trecusem printr-un fenomen al migrației la vârsta de 13 ani, oricât de ciudat ar părea, mutarea mea în România a fost o experiență dură la început. Datorită vârstei în care mă formam, conjuncturii, probabil și a suportului pe care nu l-am primit.

Ce te atrage la această țară? Cum te-a întâmpinat și cât de greu sau ușor ți-a fost să te stabilești cu traiul acolo?

În Spania am ajuns printr-o decizie comună, până la urmă a fost o alegere a noastră. Barcelona este orașul în care ne-am întâlnit, orașul care ne-a oferit atât de mult și ne-a schimbat enorm. Uneori cred că într-o altă viață m-am născut aici. De aceea zic că mi-a fost ușor. Aparent a fost ușor, dar dacă sunt sinceră cu mine însămi, provocări au existat de-a lungul drumului. Presupun că vor și exista, le aștept cu drag, pentru a putea crește prin ele. E OK să fii sinceră și să spui că ți-a fost și greu, e OK să fii și slabă uneori, pentru că de atâtea ori trebuie să facem față provocărilor, încât uităm să ne scoatem acest corset de fier care ne poartă prin lume.

Nu a fost ușor să treci de la o poziție socială și cariera de ascensiune la oferta de muncă pe care piața din Spania o oferea și încă o oferă.

Totuși, țin să cred că sunt o norocoasă ori mai bine zis proactivă și reușesc să generez un anumit tip de energie constructivă în jurul meu, astfel am pus bazele unui proiect în comunitatea locală în domeniul wellness și nutriție. Acolo am învățat foarte multe lucruri care nu se pot învăța decât făcându-le. Plus lucrul cu zeci de persoane, tipologii, traume, dorințe eșuate, speranțe inexistente. Uneori întâlneai o persoană care doar cu privirea îţi spunea: tu ești unica persoană care crede în mine. Bineînțeles că e o muncă ce necesită energie, suport, cunoștințe și nu doar din partea consultantului, ci și o atitudine deschisă spre schimbare a clientului. Din consultații de nutriție, începusem să dau consultații în dezvoltare personală și coaching. Așa a început totul, natural, organic.

14907255_1296699103694089_1949804346307270689_n

Te-am întrebat aceste lucruri pentru că numai o persoană cu percepție și observație profundă avea să simtă că femeile din diasporă au nevoie de susținere și eliberare de stres. Cum ți-a venit ideea de a organiza o serie de evenimente dedicate în special lor?

14725590_1286402541390412_4577653223201630345_nEu sunt conectată cu Universul,să simt este un har cu care am fost înzestrată consecință a unor evenimente dramatice din viața mea personală. Aceste evenimente m-au marcat și m-au format pentru că s-au întâmplat la o vârstă fragedă și au avut un impact imens. De atunci nu m-am mai oprit din căutare. Sunt un cercetător al sufletului uman, al durerii și al plăcerii, al fricii și a curajului, al motoarelor care mișcă omenirea. Ideea a venit organic, în primul rând era o necesitate a mea. În care eu am regăsit suport, sprijin moral și inspirație. Și nu pentru că cineva îmi oferea asta la șezătorile sufletului, ci pentru că asta se genera acolo între femei.

Orice femeie are nevoie de asta în anumite etape ale vieții sale. La un moment dat are nevoie să primească suport, alteori este un postura de a da. Pentru că femeile din diasporă au niște calități deosebite, practic fiecare dintre ele a trebuit la un moment dat al vieții să-și pună costumul de fier și să se arunce în lupta pentru o viață mai bună. Dar știți, fierul e greu și cântărește mult! E bine să-l ai ca protecție, dar să-l cari toată viața, te obosește, te macină din interior, te consumă de tot.

Una dintre obligațiile mele este să dau înapoi locului în care m-am născut și știu că asta poate suna ciudat pentru cei care sunt acolo, dar pentru mine, care am plecat de acolo demult, e o nevoie de a mulțumi, a recunoaște că am fost o norocoasă să mă nasc în Moldova. Și cum să mulțumesc, decât prin ceva ce știu să fac și îmi iese bine?

Deci Șezătorile Sufletului au apărut ca o nevoie identificată, la mine și la alte femei. Un loc în care toate experiențele trăite de ele pot fi valorificate, poate cum nu au mai fost până acum. Pentru că femeile migrației sunt un tezaur de experiențe, fiecare unică în felul ei.

De ce Barcelona, Milano și Padova? A fost o selecție legată de potențialul număr al participantelor?

Da, am vrut să ajungă la cât mai multe femei cu putință mesajul, pentru că știu cât de important e să te afli la locul potrivit și la momentul potrivit.

Conduc un sondaj: Femeia – Destin sau Putere și am realizat cu plăcere că sunt cereri pentru Șezătoarea Sufletului din multe alte comunități și nu doar din Italia și Spania. Mulțumesc tuturor pentru răspunsurile sincere și mesajele atât de motivaționale. Pe cele care încă nu au răspuns, le îndemn să o facă. Fiecare dintre noi are o istorie demnă să fie auzită.

14876654_1289135571117109_5669664904132856013_o

Te rugăm să ne dezvălui programul sau miezul acestui eveniment. Ce lecție majoră de inteligență emoțională ți-ai dori să valorifice beneficiarele workshop-ului?

Lecții sunt multe, nici nu cred că este despre lecții, este despre autocunoaștere, acceptare, evoluție și expandarea posibilităților. Cum zice unul din maeștrii mei, Enric Corbera: arta de a dezvăța.

Exemple simple de cum să te enervezi și să nu înghiți în sec, dar și nici să nu-l ataci pe celălalt. Cum să acționezi în loc de a reacționa. Cum să iubești fără ca să te dezamăgești. Cum să ajuți fără ca să simți că au profitat de tine. Cum să oferi ajutor fără ca să-l impui sau să-l obligi pe celălalt.

Agenda este destul de amplă, propun să facem o călătorie prin mai multe ramuri ale bunăstării sufletești. Important e ca fiecare să-și însușească metoda care e cea mai eficientă pentru ea. Noi suntem atât de diferite cu nevoi diverse. Însa, forța feminității ne unește pe toate. Proiectului are multiple scopuri. De la cunoașterea propriilor emoții, până la antrepriza socială. Fiecare eșalonate în timp, bineințeles.

Paginile de Facebook ale Șezătorilor din: Barcelona, Milano și Padova

Au mai rămas zile numărate până la prima întâlnire. Care e cea mai dificilă parte a implementării?

14915196_1296695763694423_7204382718362699778_nDifuziunea proiectului. Îndemn, rog sau încurajez fiecare femeie care află despre eveniment și nu se află în Italia sau Spania, să se gândească la mătușa, verișoara sau prietena ei de acolo. Cu atât de puțin efort se poate face atât de mult pentru cineva la care ții. Niciodată nu știi ce impact poate avea. În același timp îi invit și pe bărbații care au femei importante în viața lor, să împărtășească acest eveniment, să le anunțe, să le îndemne să participe, să le încurajeze.

Cine face parte din echipa ta?

Oameni minunați, sigur că da! Este formată din specialiști în domeniu, care îmi sunt alături și îmi acordă suport și consiliere în desfășurarea proiectului. Fete tinere și pline de entuziasm, care mă ajută pe partea administrativă și de organizare. Femei motivaționale, care se numesc prietene, confidente, surori de lună și complete studii de caz pentru mine.

Liderii de comunitați și asociații care fac o muncă frumoasă cot la cot cu mine în a inspira femeile. Familia, care este în mod indirect implicată, dar care are o contribuție enormă. Mulțumesc! O parte din echipă o sa o cunoașteți la Șezători. Și o parte – pe pagina proiectului INSPIRĂ, la care lucrăm de zor.

În același timp vreau sa menționez că acest proiect nu s-ar fi desfașurat fără oportunitatea care a fost oferită proiectului INSPIRA în cadrul programului de granturi Diaspora Engagement Hub al Biroului pentru Relații cu Diaspora (BRD) din cadrul Cancelariei de Stat a Republicii Moldova, în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), misiunea în Moldova și Agenția Elvețiană pentru Cooperare și Dezvoltare (SDC).

Deși totul abia urmează să se desfășoare, intuiesc că ți-ai dori o continuitate pentru acest proiect. Ți-ai dori să coalizezi comunitatea femeilor de peste hotare?

Femei pentru Femei va deveni ceva ce ne va uni pe toate sub aceeași umbrelă. Care nu va ține cont de hotare, vârstă sau alte diferențe. Femei pentru Femei va deveni o piesă din puzzle-ul fiecărei femei care are nevoie de creștere, inspirație, dezvoltare, sprijin, are nevoie de un spațiu unde poate să fie ea. Cu defecte și calități, imperfectă, dar completă. Este un spațiu unde femininul se întâlnește să nască frumosul atât de necesar vieții noastre.

Cele trei axe pe care proiectul va continua vor fi să stabilim comunități locale, care să desfășoare întâlnirile între femei sub ghidajul unor femei care au afinități în acest sens. Femeile care vor dori sa organizeze aceste șezători local, se vor putea forma cu mine și cu alți experți și axa cea mai la îndemână oricui vor fi consultațiile individuale cu mine pe Skype sau local.

Ce ai învățat despre femei, de când ai început să colaborezi cu comunitățile feminine?

14721648_1296698713694128_8435537633401631048_nPentru tot ce am învățat, sunt recunoscătoare. Am învățat că suntem naturi complexe, că avem un potențial eneorm neeliberat în 90% din cazuri. Am învățat că dacă suntem în competiție, avem mai mult de pierdut decât de câștigat, iar dacă ne coalizăm, devenim invincibile.

Că toate, dar absolut toate, avem momente în care suntem vulnerabile și slabe, dar și momemnte în care suntem neînfricate și puternice. Că forța creatoare poate fi distrugătoare dacă nu e direcționată. Ca des suntem în capcana vieții moderne, unde trebuie să ajungi la perfecțiune și în casă și în carieră, și în fața soților, și în fața copiilor, și… mulți alți membrii ai juriului vieții.

Și că în goana asta, ne deconectăm de ceea ce cu adevărat vrem, simțim, gândim. Și asta ne face să suferim. Că de multe ori trăim mai mult după normele sociale care ne sunt impuse decât dupa instinctul nostru propriu și asta ne face să funcționăm din inerție. Pentru că trebuie, nu pentru că ne dorim, vrem sau asta este scopul nostru suprem.

Am învățat că femeile nu conduc lumea, ele o nasc!

O întrebare pe care le-o adresez de fiecare dată intervievaților mei aflați la distanțe relativ mari: cum se vede Republica Moldova de departe? Admiți că ai putea reveni la baștină pentru a pune pe roate proiecte dedicate femeilor rămase acasă?

Mult mai bine decât de aproape, însă cred că este o bulă pe care ne-am creat-o cei plecați de acolo. Cred însă că fiecare dintre noi poate face o contribuție pentru a aduce o valoare adăugată locului unde s-a născut. Da, îmi doresc din suflet să ajungă și în Moldova acest tip de Șezători, cu mine și cu ajutorul membrilor noi, care se vor alipi echipei și vor avea chemarea necesară pentru asta. Este o formă a mea de a spune Mulțumesc Moldovei, prin femei.

14714817_556637264523502_4369752542992718322_o

Te rugăm să lași un mesaj în special pentru cititoarele noastre din străinătate!

Să citească cât mai mult, să nu renunțe la curiozitate, să descopere și, cu mult curaj, să implementeze. Femeile sunt ființe fertile, și nu doar la copii mă gândesc, când spun asta. Ele pot crea proiecte, comunități, pune la cale antreprize. Și în ziua de azi, unde informația circulă, educația se poate face la un click distanță. Iar oamenii sunt însetați de nou, este momentul nostru, al femeilor, să ne exprimăm.

Îți mulțumim pentru acest interviu, mult succes în organizare!

Foto: Arhiva Personală, Biroul pentru Relații cu Diaspora