Despre emoțiile proprii trebuie mai întâi să cunoaștem, ca mai apoi să reușim să le înțelegem și gestionăm. O moldoveancă a realizat, alături de un pictor-grafician talentat din Spania, o carte în limba română despre interpretarea emoțiilor, un „dicționar de autocunoaștere și autoghidare”. Totul se întâmplă la aproape 20 de ani de la plecarea sa din Republica Moldova.

Cristina, spuneai într-un interviu anterior că „femeile nu conduc lumea, ele o nasc”, în această ordine de idei, ce ți-ai propus tu să naști și să dezvolți acolo unde ești?

„Tot ceea ce pot cu tot ceea ce am acolo unde mă aflu” – este fraza inspirată de la una dintre femeile cu multă contribuție pentru Moldova, Victoria Dunford). Contribuția noastră ​există în diverse forme – a mea este să ajut oamenii să se înțeleagă și să se auto-gestioneze mai ușor. Pentru ce? pentru ca să nu mai sufere din ceea ce uneori este nesemnificativ, dar totuși foarte dureros. Cum fac asta? prin sesiuni de coaching. De ce fac asta? pentru că asta face ca viața să fie un loc de plăcere, de dorință și nu de chin și suferință. Important este să vrem să alegem și să avem opțiunile la dispoziția noastră

 

Cum te-au ajutat pe tine să crești interacțiunile cu femeile din diasporă și dacă acestea continuă?

​Sigur că da, unele din ele sunt clientele mele la consultațiile de coaching, altele – partenere de lucru, cu altele pur și simplu ne inspirăm și ne susținem. Femeile au o energie non competitivă și de uniune atunci când sunt împreună, fără prezență masculină. Așa lucrăm în atelierele de inteligență emoțională.
Cresc cu fiecare om pe care îl întâlnesc, de la femeile din diaspora am învățat că durerea nespusă acaparează sensul vieții; că uneori e bine să plângi fără motiv și alteori să râzi la fel; că împreună e mult mai ușor și că atunci când e bine – poate fi mai greu decât atunci când e greu. Capitol la care lucrez și în prezent: Cum să te bucuri constructiv sau asertiv de bucuria altuia. Poate fi tema pentru acasă și pentru cititori (zâmbește).

Ai realizat, urmând firul logic al temei care te frământă, și o carte, cu un titlu interesant – „Emoționar” – spune-ne ce ai vrut să comunici prin acest volum, ce stil are el și dacă acesta va avea cumva o continuare?

​„Emoționarul” este o consecință a unui cumul de cunoașteri, o dorințe și o nevoie în același timp. Eu am avut acces la multă literatură de specialitate datorită limbilor străine pe care le cunosc. Fiecare limbă îți face un acces diferit către înțelegere. Pe parcursul consultațiilor fac des referire la cărțile pe care cei care lucrează cu mine le-ar putea citi. De acolo am realizat că nu avem un instrument de bază, care ne-ar putea oferi o cunoaștere inițială a ceea ce înseamnă universul emoțional, a ceea ce presupune o igiena mentală și cât de importantă este asta pentru noi.

A două realizare a fost că nu toată lumea își poate permite să susțină un cost al consultațiilor și atunci o alternativă este să deschidă cartea și să lucreze pe ea de șine stătător. Fac o pagină cu recomandări pentru a putea lucra cu cartea în grup și individual. Pentru că „Emoționarul” poate fi de la o carte cu desene pentru copii până la o unealtă de auto descoperire. Un bilet către sine. O lupă către interior. Și în cele mai dureroase cazuri chiar o trusă de prim ajutor al sufletului.

​Pentru cine este cartea? Unde vrei să ajungă?

Vreau să fie în fiecare casă a cărei pereți ascultă limbă română…, să fie o carte în metrou sau în cafenea și cartea care să creeze legătură în grup, să apropie familiile și să fie instrumentul de înțelegere a celor apropiați nouă. „E​moționarul” este călător, sper că va ajunge pe brațele tuturor continentelor. Cel mai important să ajungă pe băncile școlilor, de unde la dirigenție profesoara să-l poată folosi ca un aliaj de încredere, respect și stimă de sine a copiilor unii cu ceilalți dar și cu ea, cu profesoara. Cred că dacă lucrăm de la bază, de la fundamentul pe care îl punem, avem asigurate oportunitățile vieții.

Este și vreo rețetă despre cum să îl citim?

​Că recomandare de lectură, citiți ultima pagină din „Emoționar”, unde veți găsi sugestii de a lucra cu el. Apoi țineți cont că nu este o carte doar de lecturat, este o carte care te provoacă să stai cu pixul și foaia și să răsfoiești înțelegerea Ta despre emoții. Este o carte participativă, scrie, desenează pe ea, fă-o a ta, ia-o cu tine peste tot, poartă-o în buzunar și împarte-o cu cine ți-e drag!

Cel mai mult îmi doresc să poată ajunge la cât mai mulți oameni, să le tăie din suferința și să le crească aripi până la ceruri. Pentru că și eu am avut norocul să am așa cărți în viața mea, cărți care mi-au ghidat drumul și la rândul meu am obligația să l împart cu alții.

Recunoscătoare cuiva pentru apariția ei?

Mulțumesc Juliei Rube, una din cele mai de preț ilustratoare grafice, care a fost cu mine în această călătorie​ absolut necondiționat și cu toată ființa și-a realizat ilustrațiile pentru emoțiile din carte, care te pun să te reconstruiești.

Mulțumesc fiecărui om în parte care a făcut contribuția și a pre comandat cartea, doar așa această a putut vedea lumina tiparului. Oameni străini care au crezut în acest vis și l-au făcut realitate. Moldovenii mi-au demonstrat astfel că ei se susțin, sunt uniți și ajută!

Mulțumesc sponsorului majoritar al proiectului, o femeie din Moldova cu un leadership absolut deosebit, care marchează diferența în viață a peste 10.000 de oameni în jurul lumii și care, în ultimul moment, în tipografie a fost mișcată de proiectul „Emoționar” și a făcut o sponsorizare a unui tiraj dublu mai mare.

Mulțumesc nucleului de femei cu care împart inspirația în grupul de whatsapp. Mulțumesc fetelor iubitoare de cărți, care distribuie cu drag „Emoționarul” acolo unde se află. Mulțumesc vouă pentru curiozitate și cititorilor cărții pentru că fac diferența, în viața lor și a celor din jurul lor.

Foto: Natalia Garbu, Emoționar, arhiva personală