Ion Andronache a lansat recent un vlog, cu o denumire care captează atenția. Se numește „Ortodoxia-pentru că așa trebuie”. Tânărul de 26 de ani, până nu demult student la Academia de Teologie din Chișinău, abordează subiecte ce țin de credință, creștinism, conduita enoriașilor în biserică, atitudinea lor față de biserică și Dumnezeu, dar și despre comportamentul înaltelor fețe bisericești.

După ce a criticat taxele bisericești, într-unul din filmulețele sale Ion Andronache le-a explicat argumentat femeilor că au voie să intre în biserică în perioada menstruației. Dar cine este acest tânăr, se întreabă mulți? Am aflat că e muzician cu studii făcute la Universitatea de Muzică și Artă din Viena. E căsătorit, are doi copii și împreună cu soția sunt în așteptarea celui de-al treilea. A decis să meargă la Academia de Teologie Ortodoxă după ce a avut un vis în Danemarca, unde se afla atunci cu toată familia. S-a visat parcă îmbrăcat în veșminte bisericești, ieșind dintr-un edificiu ce semăna cu un lăcaș sfânt, iar afară îl așteptau oamenii care păreau să fie enoriași. Și-a strâns bagajele și a venit la Chișinău.

Deși făcea teologie, Ion prietenea cu reprezentanții comunității LGBT. Mai mult, i-a susținut la Marșul „Fără frică”, lucru pentru care a fost condamnat de către clerici. Sistematic primea avertismente de la preoții care îi predau la Academie că va fi dat afară. Ion Andronache susține pe vlogul său că a fost dat afară pentru expunerile sale critice față de biserică în public. „Mitropolia Moldovei nu a răbdat mai mult de un video al vlogului”, notează Ion pe pagina de Facebook „Ortodoxia pentru că așa trebuie”.

18813846_1579841048692897_607917033706838524_n

Așadar, vă propunem să îl cunoașteți mai bine pe autorul celui mai atipic vlog din Moldova, dar și din afara țării noastre. După ce urmăriți interviul, îndrăzniți de accesați pagina de Facebook „Ortodoxia pentru că așa trebuie” aici: facebook.com/ortodoxia.andronache