Anual, la data de 7 iulie, creștinii de stil vechi sărbătoresc nașterea Sfântului Ioan Botezătorul sau Sânzâienele. Sfântul Ioan este considerat cel mai important proroc şi cel care face legătura dintre Vechiul şi Noul Testament. Ioan este ultimul proroc al Vechiului Testament şi este menţionat în cărţile sfinte ca fiind cel care a avut rolul de a pregăti oamenii pentru primirea Fiului lui Dumnezeu.

El este una din figurile centrale ale creștinismului, predicator și botezător pe malurile râului Iordan. Este numit de Iisus „cel mai mare dintre cei născuți din femei”, iar Biserica Creștină îl cinstește ca pe cel mai mare dintre sfinți, dedicându-i cel puțin 3 sărbători.

Părinţii lui sunt preotul Zaharia şi Elisabeta, care erau rude cu părinţii Fecioarei Maria, Ioachim şi Ana. Arhanghelul Gavriil i-a vestit lui Zaharia că soţia sa va naşte un fiu la bătrâneţe şi se va chema Ioan. Zaharia nu a crezut acest lucru şi a rămas mut până când Elisabeta a născut.

Sfântul Proroc Ioan Botezătorul a dus din tinereţe o viaţă ascetică. Acesta purta o haină confecţionată din păr de cămilă şi se hrănea cu lăcuste şi miere sălbatică. S-a retras în deşertul Bethabara, unde a petrecut în rugăciune şi meditaţie. În anul 26 a început să propovăduiască şi să boteze, vestind venirea lui Iisus, motiv pentru care este numit Înaintemergător.

Potrivit Registrului de Stat al Populaţiei, în R. Moldova sunt peste 104 mii de persoane care poartă numele Ion.

Distribuie articolul: