În prima jumătate a acestui an, prețul mediu al apartamentelor în Chișinău a atins un maxim istoric de 1.370 de euro pe metru pătrat, conform unei analize realizate de specialistul imobiliar Victor Cernomorcenco. Analiza ia în considerare toate tipurile de apartamente din capitală și suburbii, fie că sunt renovate sau în stare de construcție.

Comparativ cu sfârșitul anului trecut, prețul mediu pe metru pătrat al apartamentelor din Chișinău a crescut cu peste 20% și este cu aproape 6,2% mai mare decât estimările făcute de aceeași agenție acum trei luni, scrie mold-street.md

De ce cresc preţurile la apartamente

Comparativ cu preţul mediu din 2023, apartamentele în Capitală s-au scumpit cu circa 33% şi depăşesc astfel de câteva ori rata medie a inflaţiei pe ţară.

Potrivit analizei, creşterea constantă a preţurilor este dictată în primul rând de cererea constantă, or Chişinăul este unicul oraş din Republica Moldova care are o infrastructură dezvoltată şi o populaţie numeroasă.

„Anume aici sunt concentrate cele mai multe instituţii de învaţământ şi locuri de muncă cu salarii peste media pe ţară. Tocmai de aceea, fiecare cetajean din raioane alege ca prima opţiune de migrare internă oraşul Chişinău”, explică Victor Cernomorcenco.

El susţine că creşterea preţurilor la apartamente în Chişinău poate fi atribuită şi unor factori precum concentrarea aici a capitalului uman şi financiar, schimbarea preferinţelor locative (oamenii vor să îşi îmbunătăşească condiţiile de trai şi vând apartamentele din blocuri vechi şi cumpară în blocuri noi), copiii se separă mai devreme de parinţi.

Alţi factori sunt ieftinirea creditelor ipotecare (creşte cererea pe piaţa imobiliară), creşterea preţurilor la materiale de construcție, scumpirea manoperei), creşterea veniturilor populaţei, investiţiile în infrastructură etc.

Cât vor mai creşte preţurile

Analiza mai relevă că, din 2018 şi până la mijlocul anului 2024, preţul apartamentelor în Chişinău a crescut de două ori şi ceva: de la 635 de euro la 1.370 de euro pentru un metru pătrat, dar accesibilitatea a crescut, şi dacă în 2018 erau nevoie de 10 ani de muncă, cu un salariu mediu lunar pe economie, pentru a putea cumpăra un apartament cu 60 de metri pătraţi, în 2014 e nevoie de 9,6 ani.

Cât despre evoluţia preţurilor de mai departe, autorul nu face prognoze, dar susţine că valoarea spaţiului locativ ar putea înregistra o corecţie în viitorul apropiat ca urmare a dării în exploatare a unor noi blocuri.

De menționat că şi Banca Naţională a Moldovei (BNM) a constatat o creştere semnificativă a prețului locuințelor din Chișinău – cu circa 10% în primul trimestru 2024.

Distribuie articolul: