Nicoleta Adam s-a născut cu glaucom și a pierdut treptat vederea, devenind complet nevăzătoare acum 2 ani. Visând să devină bucătăreasă, a reușit să învețe această meserie la cantina socială a întreprinderii „Floare de Cireș” din satul Răzeni, Ialoveni, unde a fost recent angajată, scrie Europa Liberă.

 

Nicoleta Adam are 16 ani și s-a născut cu galucom, boala care a lăsat-o, treptat fără vedere.

„Acum nu mai văd deloc, din păcate, dar m-am obișnuit, am deja 2 ani de când sunt în așa situație. Aș da orice pentru a vedea, măcar cele 5%, să mă pot orienta singură. Cred că dacă aș avea vedere, aș întoarce munții”, spune copila.

Recent, Nicoleta s-a mutat de la Chișinău la Răzeni, Ialoveni, unde s-a angajat ca bucătăreasă la cantina socială:

„M-am decis să mă mut la gazdă, aici, pentru a demonstra tuturor că eu pot. Eu pot să fiu independentă, responsabilă, să am grijă singură de mine”.

Aurica, o colegă de serviciu, o duce pe Nicoleta la muncă:

„O iau de mână, ca să nu se lovească. Ea se schimbă, eu merg să-mi fac lucrul meu”.

Tânăra nevăzătoare a învățat meseria de bucătar tot la Rezeni, după ce în capitală, nimeni nu i-a dat nicio șansă:

„Când m-am dus la școala profesională și am spus că vreau să încerc, mi-au spus: „Ce vei putea face? Tu doar nu vezi”. Când eram mică, inventam diferite rețete cu aluatul. Toată casa era de aluat. Visul meu din copilărie a fost să devin bucătăreasă și mă bucur că l-am putut realiza”.

La cantina socială a întreprinderii „Floare de Cireș” sunt angajați 16 tineri cu nevoi speciale, dar pentru prima dată au luat la muncă o bucătăreasă nevăzătoare.

„Nu am avut dubii că nu voi putea. Știam că voi veni și voi face. Nu am avut gânduri că nu-mi va reuși. Mi-am zis: O să poți. Tu vrei, tu o să faci”, povestește Nicoleta.

Tânăra și colegii săi pregătesc zilnic prânzuri calde pentru 160 de bătrâni din 3 sate.

Mama și frații Nicoletei au și ei deficiențe de vedere.

„Din primul salariu vreau să-i iau mamei cadou. Vreau foarte mult să muncesc, pentru a-mi ajuta familia în primul rând, mama și frații. Îmi place să le fac cadouri și surprize”, a mărturisit copila.

În Moldova sunt peste 9500 de persoane cu deficiențe de vedere. Doar 300 dintre acestea sunt angajate la cele 5 întreprinderi ale Asociației Nevăzătorilor.

 

Distribuie articolul: