La numai 18 ani, Ioana Alexandra Gadîmba a deschis o brutărie în orașul de baștină – Căușeni. Frumoasă și ambițioasă, studenta la economie a învățat de la zero ce înseamnă administrarea unei afaceri. S-a confruntat din start cu birocrația moldovenească, dar fiind ambițioasă de fire, Alexandra a reușit să pună pe roate propria brutărie și să-și ajute bunicii. Povestea tinerei, în proiectul DE ACASĂ de pe AGORA.md.

„Suntem producători de covrigei cu vin, producători noi în Republica Moldova și ne aflăm în Căușeni. Idea asta a fost legată cu familia mea, bunicii mei având moară, am hotărât să facem un produs ca să putem folosi moara. Mai întâi am găsit clădirea, noi un pic am mai adăugat conform standardelor pentru a putea lucra cu produse alimentare, apoi utilajul deja am început să-l caut, după care am făcut proiectul și am mers mai departe”, spune Ioana Alexandra.

„Aveam 18 ani când am reușit să deschid brutăria și a fost foarte greu, deoarece pentru unii oameni, faptul că am 18 ani și mai ales că sunt domnișoară, părea imposibil. Adică, pentru unii 18 ani înseamnă că eu sunt angajat simplu care am venit să fac niște documente și majoritatea vorbesc urât. Până află că sunt proprietara, atunci deodată se schimbă”, spune Alexandra.

 Brutăria produce covrigi italieni pe bază de vin sec

„Toată rețeta a fost optimizată pentru produsele noastre, pentru piața noastră de către un tehnolog italian pe care l-am invitat special ca să învețe personalul și să formeze rețeta. Avem două cuptoare pe gaz, un dospitor, mașina de format covrigii, mixer malaxor și mașina care îmbogățește aluatul cu oxigen. Practic, toată linia de transportare a covrigilor este proiectată de bunelul deoarece cumpărarea unui utilaj în Moldova sau din Italia este foarte costisitor și am hotărât un pic să micșorăm cheltuielile. El m-a ajutat cu proiectarea, desenul și lucrătorii care l-au format”, povestește tânăra.

Succesul niciodată nu vine de la sine și nici peste noapte

„Să-ți spun cinstit eu, dacă nu aveam sprijinul bunicilor și părinților, nu puteam să încep, datorită lor. Mulți tineri nu au ajutor în spate și le este mai greu. Statul la noi nu e făcut ca să-i ajute pe cei tineri. La început spun că-i ajută cu proiecte dar când vrei să te apuci e cam greu. Condițiile așa sunt făcute așa ca să-ți dai seama că nu poți singur. Adică, ori îți trebuie sprijin financiar, cineva sa te ajute mereu cu documentele, așa e făcut la noi. Acum avem mici probleme cu intrarea în unele rețele de magazine din cauza pandemiei, e cu înscriere și mulți sunt sceptici că e produs nou, că e o posibil să nu să se vândă. Trebuie răbdare, încet cu fiecare să vorbim, să demonstrăm, să rugăm, măcar un pic luați să gustați după care vedeți răspunsul”, ne spune tânăra antreprenoare, pe care afacerea a învățat-o să aibă mai multă răbdare.

Continuarea o puteți vedea pe AGORA.md.

Distribuie articolul: