În Republica Moldova a fost (re)confirmată variantă Omicron a virusului SARS-COV2, în urma testelor de laborator efectuate în Germania. Reprezentanții Ministerului Sănătății spun că traversăm un nou val al pandemiei și recomandă cetățenilor vaccinarea anti-COVID-19, notează IPN.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, în perioada 25-31 iulie curent, au fost înregistrate peste 9 500 de cazuri de COVID-19, în creștere cu 64,5 % față de săptămâna anterioară. În acest context, autoritățile recomandă insistent vaccinarea anti-COVID-19, fiind deja lansat și procesul de vaccinare cu doza booster 2.

Odată cu creșterea numărului de cazuri, crește și numărul solicitărilor de vaccinare anti-COVID-19, dar nu este un număr mare pe care ni l-am fi dorit. Săptămâna trecută am avut doar 106 doze booster administrate pe țară, este o cifră foarte mică. Rata națională de vaccinare este 32,7%. În condițiile unei rate scăzute de vaccinare nu putem vorbi de imunitatea colectivă pe care ne-o dorim și nu poate fi vorba că în curând COVID va dispărea. Ieri, ANSP a primit rezultatele secvențierii și a fost depistată aceeași tulpină Omicron”, a spus reprezentanta Ministerului Sănătății, Daniela Demișcan în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.

Potrivit medicilor, tulpina Omicron este extrem de contagioasă, iar printre cei care fac forme mai agresive ale bolii sunt persoanele în etate. Mai mult, în ultima perioadă se atestă un număr tot mai mare de copii infectați, iar începerea anului școlar ar putea determina izbucnirea unor focare în instituțiile de învățământ.

Dacă acum două săptămâni, în sector, nu aveam niciun copil infectat, astăzi avem peste 50 de copii infectați. Contagiozitatea acestei maladii este legată și de faptul că suntem în perioada estivală, sunt organizate evenimente, vin conaționalii noștri de peste hotare, de asta era previzibil acest val. Persoanele cele mai supuse riscului sunt cele din sistemul de sănătate, sistemul educațional, sistemul social, persoanele care sunt în contact permanent la deservire”, a spus șefa AMT Buiucani, Liliana Iașan.

În contextul creșterii numărului de cazuri, autoritățile recomandă cetățenilor purtarea măștilor de protecție în instituțiile medico-sanitare, transportul public, centrele comerciale și magazine; păstrarea distanței fizice între persoane de minim un metru; respectarea regulilor de igienă a mâinilor și igienă respiratorie.

Sursa: ipn.md

Distribuie articolul: