Dacă ai observat că ți-au apărut pete mici și maronii pe faţă, spate, gât, piept, umeri sau mâini, acestea sunt pigmentare, dar în popor fiind cunoscute sub denumirile de „pete de bătrânețe” ori „pete de soare”. 

Petele pigmentare apărute sunt un semn că pielea a fost neglijată. Cosmetologul Natalia Tricolici vine cu câteva recomandări pentru a evita eventualele situații neplăcute.

Cum apar petele pigmentare?

Cauza principală a apariției petelor pigmentare este nivelul ridicat de melanină – un pigment natural care colorează părul, ochii și pielea. Excesul de melanină poate fi cauzat de influențele factorilor precum: Expunerea exagerată la radiațiile solare, fără folosirea produselor cu SPF. Modificările hormonale, vârsta, inflamații și răniri cutanate care au ca efect eliberarea de melanină sau anumite medicamente.

În niciun caz nu ar trebui să încercați să îndepărtați petele pigmentare de pe față cu remedii populare dubioase, de genul: lapte fermentat sau suc de lămâie. La primele semne de hiperpigmentare, este indicat să consultați un cosmetolog! Specialistul va forma o strategie pentru a face față pigmentării, de la identificarea cauzelor acesteia până la prescrierea de proceduri cosmetice și îngrijire de susținere la domiciliu”, a spus cosmetologul.

Deoarece unul dintre rolurile principale ale melaninei este protecția împotriva radiațiilor solare, cu cât expunerea la soare se prelungește, cu atât mai mult se intensifică activitatea melanocitelor și în consecință, secreția de melanină și intensitatea culorii pielii.

Pasul 1. Definiți cauza și tipul pigmentării

radiație solară;

dezechilibrul hormonal;

lezarea mecanică al pielei;

vârsta;

Pasul 2. Oferiți îngrijire anti-pigmentare pielii tale

Indiferent de metoda de tratare a pigmentării oferită de cosmetician, fără îngrijire la domiciliu, rezultatul procedurilor nu va fi complet și stabil”, a mai spus Natalia Tricolici.

Pasul 3. Cum preveniți apariția petelor pigmentare de pe față? 

  • Aplicați zilnic o protecție solară cu spectru larg. SPF ridicat (de la 30 și peste) vă va proteja de majoritatea tipurilor de hiperpigmentare.
  • Nu uitați de antioxidanții care reduc activitatea radicalilor liberi, cum ar fi serurile cu antioxidanți.
  • Faceți curățarea facială doar la un cosmetolog! Încercările de a vă curăța fața acasă duc la rezultate imprevizibile, de la inflamație la pete.
  • Nu utilizați măști bazate pe rețete populare care promit să reducă petele pigmentare de pe față. Adesea ele cresc sensibilitatea pielii și îi deteriorează mantaua hidrolipidică”, adaugă Natalia Tricolici.

De asemenea, evită expunere la soare în intervalul orar când razele soarelui sunt mai puternice, adică între orele 10:00 și 16:00. Totodată, pentru a preveni apariția petelor pe piele este indicat să purtăm vara ținute care acoperă zonele corpului predispuse, așa cum sunt umerii, gâtul și spatele. Mizează pe materiale lejere și subțiri, care lasă pielea să respire.

Distribuie articolul: