Dependența de ecrane a copiilor este una dintre problemele cu care se confruntă părinții moderni. Iar de la statul toată ziua cu ochii în ecrane pot apărea o mulțime de boli asociate.

De câte ori nu te-ai luptat cu copiii tăi pentru a renunța la ecrane, fie că vorbim de televizor, laptop, tabletă sau telefon? Nu se termină mereu cu lacrimi amare din partea lui și cu apelative de genul: „Ești cea mai rea mamă din lume”?

Iată care sunt tehnicile pentru a combate dependența de ecrane a copiilor fără efort, isterii și fire de păr alb.

Intră în lumea lui 

De fiecare data când decizi că timpul pentru ecran se apropie de sfârșit, așează-te lângă copilul tău și intră în lumea lui.

Uită-te cu el la TV sau stai lângă el când se joacă pe computer. Nu e nevoie de mult timp, doar o jumătate de minut este suficientă ca să împărtășești aceeași experiență cu el. Apoi pune-i o întrebare legată de activitatea lui. ”La ce te uiți?” ar fi o idee.

Alți copii au nevoie de întrebări mai specifice: ”La ce nivel ai ajuns” sau ”E o figură amuzantă acolo în fundal. Cine e?”

În general, copiilor le place ca părinții să fie interesați de lumea lor. Dacă sunt prea absorbiți, nu renunța. Stai lângă ei puțin mai mult și adresează-le alte întrebări.

Magia vine prin comunicare 

Odată ce copilul începe să răspundă, înseamnă că începe să iasă din zona aceea, înapoi în lumea reală. Vine înapoi într-o zonă în care devine conștient de existența ta, însă destul de încet. Dopamina nu scade brusc, deoarece ai construit o punte, o punte între locul în care se află el și cel în care ești tu. Puteți începe să comunicați și așa apare magia.

Poți alege să începi să discuți cu copilul despre faptul că e timpul să vă așezați la masa, să facă baie sau pur și simplu că e timpul să se îndepărteze de ecran. Datorită acelui minut de trecere ușoară, copilul va fi în spațiul în care te poate asculta și chiar reacționa la ceea ce-i spui.

Trucul acesta a ajutat mulți părinți să scape de calvarul opritului ecranului și să găsească cooperare din partea copiilor lor, așa că te sfătuim să îl încerci și cu micuțul/micuții tăi.

SURSA