Copiii care nu sunt vaccinați contra rujeolei nu vor fi admiși la studii, de la 1 septembrie. Așa au dispus, de comun acord, ministerele Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Educației, Culturii și Cercetării, notează AGORA.md.

Autoritățile au cerut conducătorii instituțiilor de învățământ să verifice statutul vaccinal al fiecărui copil în parte, iar în cazul copiilor nevaccinați, să întreprindă urgent vaccinarea acestora și să fie admiși în colectivități doar după 15 zile de la administrarea vaccinului.

La fel, împreună cu specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, să desfășoare ședințe de informare și discuții cu părinții care aparțin confesiunilor religioase, dar și cei care refuză din anumite motive vaccinarea.

Ce trebuie să cunoști despre Rujeola și cum poți să o previi

„La început de an școlar va fi verificat statutul vaccinal al fiecărui copil. De aceea, îndemn părinții să fie responsabili de sănătatea copiilor lor, dar și a celor din jur și să își vaccineze copiii. Ne-am unit eforturile, atît autoritățile centrale, cît și locale, astfel încât, să oprim acest focar de rujeolă și să prevenim extinderea acestuia”, a declarat ministru Sănătății, Svetlana Cebotari.

De la începutul lunii august, în spitalul Raional din Ceadîr- Lunga, au fost internați 113 cu suspecție la rujeolă, dintre care 63 deja au fost externați. Din totalul de 13500 de copii din acest raion, 530 nu sunt vaccinați, 30 având contraindicații, restul din motive religioase sau neîntemeiate.

De la începutul anului până în prezent, au fost înregistrate 142 cazuri confirmate și 77 cazuri suspecte la rujeolă, mai scrie sursa citată.

Distribuie articolul: