Copiii ar putea fi primiți la studii preșcolare odată ce ating vârsta de doi ani, arată un proiect de lege aflat în discuții publice. În prezent, educația timpurie începe de la trei ani, iar grupe de creșă, care ar accepta pici mai mici de trei ani, există doar în jumătate dintre instituțiile din țară, notează AGORA.md.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării notează în proiect că în ultimii cinci ani, în instituțiile de educație timpurie din țară, anual, au fost înscriși peste 17 mii copii cu vârsta sub 3 ani.

„Anual circa 20 mii copii de această vârstă rămân în afara procesului educațional și de îngrijire, oferit de instituțiile de educație timpurie. La data de astăzi, se constată o cerere ridicată pentru serviciile de educație timpurie pentru copiii cu vârsta sub 3 ani, în special, datorită disponibilității tinerelor mame de a reveni pe piața forței de muncă. Proiectul de lege este elaborat în scopul reglementării accesului copiilor cu vârsta de 2-3 ani la serviciile de educație preșcolară”, se arată în document.

Proiectul de lege prevede propuneri de modificări și completări a Codului Educației care vor reglementa accesul copiilor cu vârsta de doi ani la educație preșcolară.

Dacă va fi susținut, implementarea proiectului în anul 2019 se va efectua în limita alocațiilor prevăzute în bugetul public național pentru circa 50% din copii de vârsta 2-3 ani, iar în perspectivă extinderea finanțării serviciilor pentru aceasta grupă de vârstă se va efectua în baza Programului de dezvoltare a serviciilor de educație timpurie.

Distribuie articolul: