În condiția în care tot mai mulți adulți părăsesc an de an teritoriul Republica Moldova pentru a putea asigura un trai decent urmașilor, peste 100 000 de copii din țară pot spune că unul sau ambii părinți plecați de acasă. În scopul de a rupe din bariele geografice și a-i ajuta pe minori să suporte mai puțin dureros această separare, fundația elvețiană „Terre des hommes” Moldova a lansat campania „Familii fără hotare”. Campania a demarat oficial ieri și promite să vină cu recomandări practice despre menținerea relațiilor sănătoase dintre părinți și copiii lor înaintea și după plecarea în străinătate.

Campania socială „Familii fără hotare a fost lansată pe 6 octombrie, la Centrul pentru Copii și Tineri din comuna Grătiești, mun. Chișinău, unde 20 de copii au urmărit filmul animat de scurtmetraj „In Exile” și au lansat zmei de hârtie pe care au scris mesaje emoționante pentru părinții care muncesc peste hotare.

Părinții mei muncesc peste hotare… – ne pot spune peste o sută de mii de copii din Moldova. Dar distanța geografică ce separă temporar membrii unei familii nu trebuie să fie un obstacol în dezvoltarea copiilor rămași acasă.

Migrația este un fenomen obiectiv, care face parte din realitatea noastră și care are atât efecte pozitive, cât și negative. Părinții pleacă din diverse motive, însă de fiecare dată decizia de a pleca este una destul de dificilă. Ne-am obișnuit cu ideea că migrația este un subiect pentru adulți. Noi decidem, noi plecăm, noi asigurăm o viață mai bună pentru ceilalți membri ai familiei etc.

Cum percep copiii migrația părinților? Ce înțeleg și cum trăiesc ei această experiență? Ce necesități și ce așteptări au de la noi, părinții care ne pregătim să plecăm peste hotare sau suntem deja plecați? Acestea și multe alte întrebări își vor găsi răspunsurile în informațiile și activitățile din cadrul campaniei pe care o lansăm în Moldova cu suportul generos al Ambasadei Olandei”, spune Dorina Ardeleanu, Președinte Terre des hommes Moldova.

Campania se va desfășura pe parcursul următoarelor 4 luni și va cuprinde, pe lângă discuții tematice, mai multe evenimente publice, printre care și proiecția filmului animat de scurtmetraj „In Exile”. De asemenea, peste 50 de comunități vor avea parte de activități informative și creative, inclusiv jocuri și discuții cu copii și părinți, dar și ateliere tematice cu profesioniști din domeniu.

Campania de informare „Familii fără hotare” face parte din proiectul „Protecția copilului în contextul migrației părinților”, implementat de Terre des hommes Moldova, cu sprijinul financiar al Ambasadei Olandei în cadrul Programului Drepturile Omului.

Terre des hommes (Tdh) este cea mai mare organizație elvețiană de ajutorare a copiilor și a fost înființată încă în 1960. Organizația activează în Republica Moldova începând cu anul 2004 și are drept scop major protecția copiilor și promovarea drepturilor copilului. În prezent, Tdh Moldova se concentrează pe trei domenii: Sisteme de protecție a copilului, Protecția copiilor afectați de migrație și Justiția juvenilă.