Cât și cum îi afectează pe copii certurile părinților? Nu există relație perfectă și nici doi oameni care, într-un cuplu, să nu se certe sau să se contrazică. O spun studiile, dar și viața de zi cu zi. Doar că atunci când relația nu se consumă în doi, ci în trei, patru sau mai mulți, copiii sunt cei care suferă cel mai mult. Și, de multe ori, „daunele” nu sunt doar emoționale.

Atmosfera familială afectează sănătatea și dezvoltarea psihică a copiilor pe termen lung 

Chiar dacă avem tendința de a accentua importanța relației părinte-copil, în realitate, un rol foarte important în sănătatea și dezvoltarea psihică pe termen lung a copiilor îl au relația dintre cei doi părinți și atmosfera familială.

Modul în care părinții relaționează între ei, tonul de adresare uzual, mesajele pe care le transmit, toate au un rol important în bunăstarea copilului, cu potențialul de a afecta totul, de la sănătatea mintală, până la succesul academic și relațiile lui viitoare.

În cele mai multe cazuri, certurile părinților au impact negativ asupra copiilor 

Un studiu britanic efectuat de-a lungul mai multor decenii prin observații la domiciliu, arată că, de la vârsta de șase luni, copiii expuși conflictelor din familie sunt predispuși la boli de inimă.

De asemenea, sugarii, copiii și adolescenții pot prezenta tulburări de somn, anxietate, depresie, tulburări de conduită și alte probleme serioase.

Performanța academică a copiilor poate fi și ea afectată de expunerea continuă la certurile părinților. Efecte similare sunt de asemenea observate la copiii care sunt expuși conflictelor continue, dar mai puțin intense, în comparație cu copiii ai căror părinți negociază constructiv sau își rezolvă conflictele.

De cele mai multe ori, copii se simt vinovați

Divorțul a fost adesea văzut ca având un efect deosebit de dăunător asupra multor copii. Însă, conform ultimelor studii, certurile părinților și conflictele aprinse pot produce ”daune” mai mari decât despărțirea acestora.

Atunci când părinții se ceartă sau poartă frecvent discuții intense și nerezolvate, copiii se învinuiesc. Consecințele acestor stări pot fi apariția unor probleme de sănătate și comportament, de la depresie, izolare până la auto-vătămare.

Mai grav este faptul că acești copii afectați emoțional duc mai departe comportamentele văzute și imprimate în subconștientul lor, de la o generație la alta. Este un ciclu care trebuie rupt dacă dorim o viață pozitivă și fericită pentru generația de astăzi a copiilor și pentru următoarea generație de părinți și familii.

Sfaturi utile pentru părinți 

Copiii sunt observatori ai comportamentului părinților lor. Observă amănunte, chiar și atunci când părinții consideră că cearta este privată și că cel mic nu e atent.

Nu uitați, însă, că este natural ca uneori să ne mai și certăm! De aceea, este bine ca discuțiile în contradictoriu să le avem departe de ochii celor mici. Sau dacă se întâmplă să fie de față, amintiți-vă că reacționează foarte bine la explicații și argumente, pe care chiar le merită în acele momente. Mai mult, dintr-o discuție de acest tip, copiii pot învăța lecții pozitive importante care îi pot ajuta să-și navigheze propriile emoții și relații dincolo de cercul familiei.

SURSA