Este important ca fiecare femeie să meargă regulat la medical ginecolog și să efectueze controalele de rutină. Am discutat cu medicul obstetrician-ginecolog Elena Parpauţ și am aflat care sunt cele mai importante consultații și la ce vârstă ar trebui să le facă o femeie. Specialista susține că sănătatea femeii contează pe toată perioada vieții, indiferent  dacă este adolescentă, mămică sau femeie în menopauză.

Ce investigații anuale ar trebui să facă o femeie ?

E recomandat pentru femeile de 18 – 39 de ani:

–  Analiza generală de sânge, glicemie, VSH, profil al grăsimilor (trigliceride, colesterol), transaminaze, uree, creatinină, calciu, magneziu, vit. D3, sumar de urină.

– Teste pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală;

– Ecografie abdominală;

– Măsurarea tensiunii arteriale, EKG

– Examen stomatologic, dermatologic și oftalmologic;

Femeilor le sunt recomandate și: efectuarea controlului ginecologic, analiza secrețiilor vaginale, testare Babeș-Papanicolau, ecografia de sân.

Pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 40-49 de ani:

Analiza generală de sânge, glicemie, VSH, profil al grăsimilor (trigliceride, colesterol), transaminaze, uree, creatinină, calciu, magneziu, sumar de urină, TSH și FT4, proteina C reactivă, vit. D3

– Ecografie abdominală și colonoscopia;

– Examen stomatologic și consultație oftalmologică;

– Măsurarea tensiunii arteriale și electrocardiograma EKG;

– Femeilor le sunt indicate și:  efectuarea controlului ginecologic, analiza secrețiilor vaginale, testare Babeș-Papanicolau + cu HPV pentru detectarea virusul Human Papillomavirus, ce provoacă peste 98% de cancer uterin, mamografia;

Începând cu vârsta 50-75  de ani, fiecare femeie trebuie să facă testele specifice pentru depistarea cancerului colorectal.

Cât de important este screeningul?

Testele de screening ne ajută să identificăm o anumită boală, chiar dacă nu este vreun simptom sau semn de boală. Scopul este de a diagnostica din timp posibilele afecțiuni amânând sau chiar eliminând complet momentul instalării bolii.

Depistarea precoce, urmată de tratamentul potrivit, conduc la un prognostic mai bun și la o calitate a vieții mai înaltă.

Care este rolul investigațiilor ginecologice și mamare pentru o femeie?

Aceste examene ne ajută la depistarea problemelor de sănătate înainte ca acestea să evolueze în afecțiuni greu de tratat și vindecat.

 Ce este testul Babes-Papanicolau?

Testul Papanicolaou este o metodă de screening cervical, utilizată pentru a detecta procesele potențial pre-canceroase și canceroase din colul uterin. Se efectuează în ziua 8-15-a a ciclului menstrual.

Ce este mamografia și cât de des trebuie făcută?

Mamografia reprezintă o examinare a sânilor cu ajutorul razelor X, folosită pentru detectarea și diagnosticul afecțiunilor sânului. Aceasta mai reprezintă singura metodă de screening pentru cancerul mamar. Se efectuează regulat la femeile care au peste 40 ani pentru a detecta orice anomalie suspectă sau orice modificare. La pacientele suspecte (eliminări din sân, noduli) după 35 ani, o dată pe an.

 Afecțiunile ginecologice sau mamare la faze incipiente manifestă simptome ?

Structura sânului este o caracteristică individuală şi se modifică odată cu vârsta şi statusul hormonal. Cancerul de sân este cea mai frecventă formă de cancer la femei și a doua cauză a deceselor provocate de tumorile maligne, după cancerul de plămân, în populația feminină. Boala se declanșează atunci când unele celule din structura glandei mamare capătă unele mutații la nivel genetic și se înmulțesc incontrolabil, formând o tumoră. La stadiul incipient poate să nu provoace nici un simptom, dar în unele cazuri pot fi eliminări din piept, noduli .

La ce trebuie să fie atente mamele adolescentelor?

La ce pot fi atente ?

– la apariția ciclului menstrual până la 16 ani

– regularitatea ciclului menstrual

– eliminările de pe lenjerie (gălbui sau verzui)

– începutul vieții sexuale și metodele de protejare

-acneea de pe față de asemenea ne vorbesc despre dereglări hormonale.

Cit de des trebuie efectuat un control la medicul ginecolog?

-O dată pe an, în caz de partener stabil

-o dată la 6 luni în caz de prezența a 2 sau mai mulți parteneri

– în caz de simptome (eliminări vaginale gălbui sau verzui, dureri in partea inferioară a abdomenului sau a vulvei (organelor genitale externe), usturime, prurit (mâncărime).

Distribuie articolul: