Timpul îndelungat petrecut la sân nu dovedește că bebelușul mănâncă suficient.Poveștile despre alăptarea nou-născutului pot suna fie: „bebe stă agățat de sânii mei toată ziua. Nici la baie nu pot merge” fie ”mănâncă un pic și nu mai vrea, iar după jumătate de oră țipă de foame”. 

După ce relația între cerere și ofertă s-a stabilizat, bebelușii mănâncă în medie câte 20 de minute la fiecare trei ore, spune Dr. Bill Sears. Însă de la acest standard sunt numeroase abateri, la fel de normale.

Bebe mănâncă puțin și des

Cauzele acestui comportament pot fi diferite de la o vârstă la alta.

În societățile tradiționale, este un lucru obișnuit ca nou-născuții să sugă frecvent pentru perioade scurte și nimeni nu se îngrijorează de acest fapt. În societățile moderne însă, pentru că se așteaptă de la mamă să facă și multe alte lucruri pe lângă a sta cu copilul, alăptarea frecventă este văzută drept o problemă care trebuie rezolvată, potrivit totuldespremame.ro.

”Gustările frecvente la nou-născuți sunt o normalitate. Datorită faptului că mesele sunt mai scurte și mai frecvente, copilul primește lapte cu un conținut mai mare de grăsimi. Când trece mai mult timp între mese, laptele are un conținut mai ridicat de apă”.

O manifestare caracteristică în special nou-născuților este să adoarmă la sân după ce mănâncă foarte puțin, apoi să se trezească și să ia din nou o gustare și tot așa.

”În acest caz, e bine să urmăriți dacă bebe ia bine în greutate cu acest stil de alimentare. Dacă nu ia suficient, e cazul să verificați mufarea și să alternați mai des sânii, pentru a-l ține treaz.”

Până la 6 luni

Există perioade când copilul brusc începe să vrea să mănânce des. Acestea sunt legate adesea de puseele de creștere care apar la trei săptămâni, șase săptămâni, trei luni și șase luni. Între aceste vârste mai există pusee mai puțin accentuate între cele menționate.

În același interval, până la șase luni, bebelușul poate lua pauze și deoarece acuitatea vizuală se dezvoltă, iar tot ceea ce descoperă îl fascinează, dar îl și distrage de la masă. Pentru ca alăptarea să nu fie întreruptă de stimuli vizuali, Dr. Sears recomandă să solicitați ca cei din casă să nu intre în cameră cât alăptați și de asemenea să alegeți un loc pentru alăptat unde puteți trage draperiile, iar culorile din jur nu sunt foarte stridente.

Cât stă bebe la sân? Cu orele!

La cealaltă extremă, se situează bebelușii care stau ore întregi la sân.

”Cel mai adesea asta înseamnă că acel copil nu este atașat bine și nu extrage foarte bine, de fapt lapte din sân. Stă la sân, dar nu bea cu adevărat lapte în cea mai mare parte a timpului. Acești copii au, de obicei, un stil rapid, cu un ritm alert de a suge.”

Doar când sug în ritm lent, cu pauze distincte, putem spune că bebe extrage suficient lapte și fluxul laptelui este unul satisfăcător. Odată ce copilul este atașat bine la sân, stilul de supt se schimbă de obicei, stomacul se umple și nu mai are nevoie să stea ore întregi la sân.

Sunt însă și copii care doresc să petreacă mai mult timp la sân decât alții, chiar dacă primesc suficient lapte. Aceștia au nevoie mai curând de alinarea pe care le-o oferă sânul. De aceea recomandarea specialiștilor este să observați copilul pentru a înțelege ce se întâmplă, de fapt.

Tehnici de supraviețuire pentru zile grele de alăptare

Dr. Bill Sears în ”Cartea Bebelușului” propune o listă de recomandări pentru a trece cu bine de zilele când copilul nu se mai desprinde de sân sau mănâncă puțin și des.

  • Amânați alte angajamente care ar putea să vă lase fără energie.
  • Încercați să oferiți bebelușului cât mai mult apte de continuare care să îl țină sătul o vreme mai îndelungată. Lăsați-l să golească un sân înainte de a-i da să sugă din celălalt.
  • Purtați bebelușul în sistem. Alăptarea va fi mai accesibilă și veți avea mai multă libertate de mișcare în plus, va avea parte de doze suficiente de apropiere de mamă, care pot fi ceea ce are de fapt nevoie.
  • Aveți răbdare și nu apelați la suplimentare. Dacă bebelușul este de nedesprins de la sân pentru câteva zile, nu înseamnă că nu aveți destul lapte, ci că treceți printr-o perioadă de readaptare a cererii cu oferta. Iar suplimentarea cu formulă nu va face decât să afecteze acest echilibru și să ducă în timp chiar la oprirea alăptării.
  • Dormiți ori de câte ori doarme bebelușul. Este tentant să faceți altceva cât doarme bebelușul, dar oboseala care se acumulează afectează și cantitatea de lapte, mai ales spre seară. De aceea, refacerea rezervelor de somn în perioadele solicitante când bebe nu se mai desprinde de sân, ajută să supraviețuiți.

Distribuie articolul: