Diana Mîrza este o susținătoare înflăcărată a antreprenoriatului feminin, dar și a proiectelor sociale care îi au în vizor pe copii. Activează în cadrul „Industrial Construct Grup” SRL, este membră AFAM și nu percepe viața lipsită de inițiativă. Diana are amintiri frumoase legate de Chișinăul copilăriei sale, unde se servea cea mai delicioasă înghețată la pahar și unde scările rulante dintr-un magazin păreau ceva de neînchipuit. Cum vede orașul nostru peste ani, aflăm din povestirea de mai jos.

Chișinăul copilărie mele a fost foarte mare, zgomotos și dulce…

Cu străzi largi și o mulțime de mașini mai mari și mai mici. Cu clădiri înalte și o arhitectura interesantă, frumoasă și deosebită. Parcuri cu havuzuri, unde vara ne îndulceam și ne răcoream cu înghețată la pahar. Nu în ultimul rând îmi amintesc și de magazinul UNIC, cu scări escalatoare, pe care îmi era frică să urc. Mă impresiona Muzeul Național de Istorie prin aspectul său exterior memorabil. Îmi placea să privesc și să admir comorile istoriei adunate într-un singur loc. Permanent aveam tentația să le ating – erau lucruri nemaivăzute până atunci, însă nu mi se permitea și tare eram supărată pe toată lumea. Chișinăul copilărie mele a fost frumos și verde.

WOW ce multă lume!

Una din primele amintiri despre Chișinău este: „WOW ce multă lume!”. Eram în centrul orașului în fața clădirii UNIC.  Era pe la orele 7:00 dimineața. Toată lumea mergea grăbită, somnoroasă. Cineva mânca din mers ceva, alții cu genți mari mergeau cred ca la piața să vândă ce aveau, părinți cu copii în brațe sau în spate fugeau la stație… cel mai straniu e că toate astea îmi plăceau tare mult. Mi-a placut că orașul Chișinău este ceea ce am numit eu atunci – MIȘCARE. Era orașul tuturor posibilităților, aveai unde să crești și să te dezvolți ca persoană și nu numai.

 

Îmi place că este compact…

Repede ajungi dintr-un colț al orașului în altul. Nu-mi place faptul că puține zâmbete întâlnești pe stradă, în magazine, la farmacie sau prin spitale. De asemenea, nu îmi place că are un colorit, din punct de vedere arhitectural, foarte haotic și fără gust.

Vreau străzi mai largi și parcuri mai multe

Îmi place orașul, însă cred că are nevoie și de careva modernizări: Amenajarea mai multor parcuri – mai mari sau mai mici, cu diferite destinații (distracții pentru copii, sport, pentru plimbarea câinilor, pentru tineret, istorice etc.), cu cafenele și toalete curate pentru comoditatea fiecărui vizitator. Lărgirea unor  străzi și  construcția a cât mai multe trotuare și piste special amenajate pentru bicicliști; Reconstruita monumentelor istorice pentru a reînvia istoria orașului, iar Chișinăul să devină  atractiv și pentru turiști.

Am unde să-mi încarc bateriile după o zi dificilă

Îmi plac plimbările în aer liber și, dacă doresc să petrecut timpul minunat în zilele de weekend sau să-mi încarc bateriile pentru o zi mai dificilă, aleg Gradina Botanică. Acest loc mă inspiră! Mă tolănesc pe iarba verde de la marginea laculul și, cu ochii deschiși, încep a visa la țara mea, la orașul meu, Chișinău. Ca președinte al Asociație proprietarilor de locuințe privatizate, încerc sa înverzesc ograda, să mențin curățenia, să amenajez teritoriu adiacent ,să amenajez terenul de joaca pentru copii, și ca fațada clădirilor să fie de aceeași culoare etc. De asemenea plantez copaci și flori și păstrez ceea ce au plantat alții.

Visez la un oraș cu transport public eficient

Cred că peste câteva zeci de ani, Chișinăul va fi un oraș frumos, verde și curat. Cu oameni zâmbitori și de treabă. Cu transport public eficient și confortabil. Și nu în ultimul rând cu o infrastructură dezvoltată și bine arhitecturată.

Foto: Ellene Mocrii

Proiectul „Chișinău – orașul sufletului meu” este realizat de Revista EA.md în parteneriat cu Asociația Femeilor Antreprenoare din Moldova (AFAM) și este dedicat Sărbătorii Hramul Orașului Chișinău.