Artistul e dependent de emoția vie, de aplauze, de reacția publicului. O discuție LIVE cu mai mulți artiști a scos în vileag agendele amânate sau anulate din acest an, dar și situația incertă în care s-au pomenit muzicienii pe timp de pandemie. Vedeți un interviu LIVE cu Cristina Scarlat, Costi Burlacu și Corneliu Botgros – iată ce soluții așteaptă muzicienii de la autorități. 

„Veniți cu soluții – stăm acasă de 3 luni”

„Foarte multe domenii de activitate trec încet și pe online. Noi putem să aducem produse frumoase și în online, însă noi, artiștii nu putem fără să vedem reacția publicului în față. Noi am stat cuminți acasă, nu am ieșit la proteste sau manifestări – așteptând cuminți o decizie. Autoritățile însă nu s-au întrebat cum vor supraviețui zeci și sute de artiști stând acasă, având familii de întreținut, credite la bancă și copii de hrănit – trebuie să batem alarma. Când statul vine cu restricții trebuie să ofere și soluții, fie că e vorba despre artiști sau dansatori”, a menționat în cadrul interviului Costi Burlacu, interpret.

Criza și carantina continuă

„Depindem în totalitate de decizia guvernului, a autorităților. Acest minim de 50 de persoane, dacă se menține, atunci până la Revelion este imposibil să faci ceva. Sala Palatului Național „Nicolae Sulac” are circa 2000 de locuri – nu poți organiza un concert pentru 50 de oameni. Parcurile mari, Piața Marii Adunări Naționale, Teatrul Verde ar fi o soluție, însă iarăși depindem foarte mult de ceea ce vor spune autoritățile cu privire la organizarea acestor tipuri de evenimente. De la 1 iunie se redeschid mall-urile și piețele – nu cred că vor permite în ele doar 50 de persoane. Nu văd logica și să iasă un specialist să ne spună de ce spectacole nu se pot face când în mall-uri sau piețe sunt mii de oameni în flux zilnic”, menționează Corneliu Botgros, instrumentist în Orchestra „Lăutarii”.

Ecoul crizei va fi mult mai mare

„Vreau ca lumea să înțeleagă că artiștii sunt în aceeași greutate ca și toată lumea, avem familii de hrănit și cheltuieli de întreținut. Lucrătorii din cultură cu pensii mizere suferă foarte mult, iar incertitudinea este mare – noi nu știm când se va sfârși, efectiv. Ecoul crizei îl vom simți mult mai mult, asta deoarece oamenii în criză se vor gândi cum să cumpere de mâncare și apoi să ajungă în sălile de concerte. Încă nu văd rezolvarea problemelor, iar până când rețelele sociale sunt salvarea noastră. Se pare că primele concerte le vom da pentru vecini”, a precizat Cristina Scarlat, interpretă și profesoară de canto.

Petiție către guvernanți

Intervievații precizează că cererile lor nu sunt mari, ci doar să le permită să iasă din casă și să-și poată câștiga bucata de pâine, mai departe ei vor munci pentru aceasta. Corneliu Botgros a mai menționat în final că mai mulți colegi din domeniu se gândesc deja să emigreze, iar cazuri concrete deja cunoaște printre muzicanți și soliști din breaslă. În vederea clarificării situației, maestrul Nicolae Botgros, dirijorul Orchestrei de Muzică Populară „Lăutarii”, împreună cu directorul MoldovaConcret (Palatul Național), Andrei Locoman, au depus o petiție la Guvern pentru a cere o clarificare pe aspectele de activitate artistică în viitorul apropiat.

Discuția LIVE în întregime poate fi văzută și pe canalul de Youtube EA.md