În Monitorul Oficial de astăzi, 26 iunie, a fost publicată Convenția colectivă (nivel național) nr. 15 din 9.06.2015, prin care a fost modificată și completată Convenţia colectivă (nivel naţional) nr. 2 din 9.07.2004 „Timpul de muncă şi timpul de odihnă”. Potrivit Agora.md, documentul vine cu modificări în ceea ce privește concediul paternal, zilele libere pentru părinții care au în clasele I și II, în cazul decesului părinților ș.a. 

Astfel, angajatorul este obligat să acorde femeilor însărcinate timp liber pentru trecerea examenelor medicale prenatale, care se include în timpul de muncă, conform noului articol 21.

 

Concediul poate fi solicitat de ambele părți

Potrivit noilor prevederi ale art. 7, atât concediul parţial plătit, cât şi cel suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului pot fi solicitate şi folosite integral sau pe părţi, în baza unei cereri scrise a salariatului, în orice timp, până când copilul împlineşte vârsta de 3 şi, respectiv, 6 ani. În această perioadă, salariatul poate pleca în concediu sau reveni la serviciu ori de câte ori are nevoie şi poate beneficia, în conformitate cu art.97 din Codul Muncii, de timp de muncă parţial. Anterior era specificat că pe perioada concediu pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani, salariatul poate să reînceapă munca prin scrierea cererii de reangajare. Acum însă este introdusă și perioada de 6 ani, iar pe lângă faptul că salariatul poate reveni când dorește, acesta la fel poate pleca din nou în concediu, ceea ce nu era specificat anterior, scrie contabilsef.md.

Notificarea angajatorului

În cazul în care salariatul aflat în unul dintre concediile pentru îngrijirea copilului doreşte să reînceapă munca înainte de expirarea termenului concediului, acesta va informa, cu cel puţin 15 zile lucrătoare înainte, angajatorul în scris despre intenţia sa. Acest termen de asemenea nu era specificat anterior.

Articolul 8 va avea un nou cuprins, însă acesta nu se va deosebi esențial de vechiul cuprins, cu excepția adăugării unor prevederi care va ajusta Conventia colectiva la cerintele Codului muncii. Astfel, concediul de odihnă se va acorda anual, în baza unei cereri scrise a salariatului, conform programării prevăzute la art.116 din Codul muncii. Angajatorul este obligat să prevină salariatul, în formă scrisă, despre data începerii concediului de odihnă anual cu cel puţin 14 zile calendaristice înainte. În cazul amânării concediului de odihnă anual în legătură cu aflarea salariatului în concediu medical, îndeplinirea de către acesta a unei îndatoriri de stat sau în alte cazuri prevăzute de lege, angajatorul şi salariatul vor conveni asupra unei noi perioade de acordare a acestuia.

Concediul paternal pentru tată

Prin modificările de la art. 11, nu se va mai oferi o zi liberă la nașterea copilului, însă conform noului art. 111, tatăl copilului nou-născut beneficiază de dreptul la un concediu paternal cu o durată de 3 zile calendaristice, cu menţinerea salariului mediu. Concediul paternal se acordă în primele 56 de zile de la naşterea copilului, în baza unei cereri scrise a salariatului.

Distribuie articolul: