Conacul familiei Ohanowicz (Oganovici) de la Mîndîc este amplasat în localitatea Mîndîc, raionul Drochia. Conacul a fost ridicat la începutul anilor 90 ai sec. XIX. Este cunoscut și ca Vila Mîndîc, fiind situat la o distanță șapte km de satul Cotova. Construcția este înconjurată de un parc cu o suprafață de 16 ha — parcul din satul Mîndîc, format dintr-o combinație între speciile forestiere și cele fructifere. 

Conacul includea trei lacuri, o moară de apă, alei, terase, o baie și alte anexe gospodărești, un beci cu trei camere, o mansardă și cinci intrări în conac, precum și cavoul familiei Ohanowicz.  Se spune că reședința boierească ar avea cinci intrări, iar Kaetan Ohanowicz era prudent, așa că nu ieșea niciodată pe ușa pe care a intrat.
Exteriorul conacului a fost denaturat în perioada sovietică când complexul a fost transformat într-o tabără pentru pionieri.
Exteriorul conacului a fost denaturat în perioada sovietică când complexul a fost transformat într-o tabără pentru pionieri. În 1980 au fost deteriorate și elemente din interiorul clădirii principale, începând de la parchet și terminând cu teracota de pe sobă. În ani 90′, clădirea conacului a fost aproape distrusă, precum și alte clădiri. Necropola, jefuită de localnici după care au turnat beton. Din 3 iazuri acum există doar două, al treilea fiind înmlăștinit. Din moara de apă nu a rămas nici urmă, conacul fiind jefuit, lăsând doar pereții de bază și scara veche de lemn care duce în mansardă. În 1997, Guvernul a declarat conacul drept filială a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, cu scopul de a salva ceea ce mai rămăsese. Dar proiectul s-a stopat din cauza lipsei de bani. În 2003 a fost aprobată o nouă hotărâre de guvern privind restaurarea monumentului, însă n-au fost alocați banii.

Distribuie articolul: