Ministerul Muncii a adus ka cunoștința că începând de 13 decembrie, persoanele înregistrate în Sistemul Informațional “Vulnerabilitate Energetică” pot consulta calculul care a stat la baza acordării gradului de vulnerabilitate energetică.

 

Sistemul informațional determină automat categoria de vulnerabilitate energetică a gospodăriilor înregistrate pe platformă, luând în considerare raportul exprimat în procente dintre cheltuielile pentru resursele energetice și venitul disponibil pentru achitarea acestora”, se spune în informația ministerului.

Pragurile celor 7 categorii de vulnerabilitate:

  1. Consumatori Non-Vulnerabili: Inclusiv cei care dețin bunuri imobiliare locative în valoare de peste 4 milioane de lei, membrii ai căror au realizat dividende mai mari de 1 milion de lei în anul precedent, și gospodăriile pentru care energia reprezintă mai puțin de 5% din venitul disponibil pentru achitarea energiei (după acoperirea cheltuielilor de bază).
  2. Vulnerabilitate Primară: Consumatori pentru care achitarea facturilor pentru energie ar reprezenta între 5% și 10% din venitul disponibil pentru achitarea energiei (după acoperirea cheltuielilor de bază).
  3. Vulnerabilitate Scăzută: Energia ar reprezenta între 10% și 20% din venitul disponibil pentru achitarea energiei (după acoperirea cheltuielilor de bază).
  4. Vulnerabilitate Medie: Energia ar reprezenta între 20% și 40% din venitul disponibil pentru achitarea energiei (după acoperirea cheltuielilor de bază).
  5. Vulnerabilitate Ridicată: Energia ar reprezenta peste 40% din venitul disponibil pentru achitarea energiei (după acoperirea cheltuielilor de bază).
  6. Vulnerabilitate Foarte Ridicată: Veniturile gospodăriei sunt mai mici decât coșul minim de consum și cu 60% mai mari decât acest coș.
  7. Vulnerabilitate Extremă: Veniturile gospodăriei sunt sub 60% din valoarea coșului minim de consum.

Distribuie articolul: