Se pare că USB-C va deveni portul standard pentru toate telefoanele inteligente, tabletele, camerele, căștile, difuzoarele portabile și consolele video portabile.

Mai mulți ani de colaborare cu industria pe baza unei abordări voluntare au redus deja numărul încărcătoarelor de telefoane mobile de la 30 la 3 în ultimul deceniu, însă nu a fost găsită o soluție exhaustivă. Acum, Comisia prezintă acte legislative pentru a stabili o soluție comună de încărcare pentru toate dispozitivele relevante. Măsurile propuse, care se vor aplica telefoanelor inteligente, tabletelor, camerelor de luat vederi, căștilor, difuzoarelor portabile și consolelor video portabile, vizează îmbunătățirea confortului consumatorilor și reducerea amprentei de mediu asociate producției și eliminării încărcătoarelor, sprijinind în același timp inovarea în domeniu.

De ce ia Comisia măsuri legislative doar acum?

Comisia a sprijinit un încărcător comun pentru telefoanele mobile și alte dispozitive electronice similare încă din 2009. Comisia a sprijinit un acord voluntar încheiat de industrie în 2009, care a dus la adoptarea primului memorandum de înțelegere. Acordul voluntar între industrii a reușit să reducă numărul de soluții pentru încărcătoarele de pe piață de la 30 la 3. În 2014, memorandumul de înțelegere a expirat după două scrisori de reînnoire. În pofida eforturilor Comisiei de a demara un nou memorandum de înțelegere ambițios, noul acord propus de industrie în 2018 a fost sub așteptările noastre și ale consumatorilor din UE, deoarece nu ar fi reușit să ofere o soluție comună de încărcare. 

Prin urmare, Comisia a decis să adopte o abordare legislativă pentru a oferi o soluție comună de încărcare. Comisia a propus noi măsuri legislative prin modificarea Directivei privind echipamentele radio.

Comisia propune introducerea unor noi cerințe pentru a asigura interoperabilitatea pentru încărcarea mai multor dispozitive electronice. Comisia propune cu precădere următoarele:

  • armonizarea portului de încărcare: USB-C va deveni standardul pentru toate dispozitivele vizate;
  • Armonizarea tehnologiei de încărcare rapidă;
  • oferirea posibilității pentru consumatori de a alege dacă să achiziționeze un dispozitiv electronic nou cu sau fără un încărcător nou;
  • informarea consumatorilor cu privire la caracteristicile de încărcare ale dispozitivelor electronice.

Ce dispozitive electronice sunt vizate de propunerea de astăzi?

Produsele vizate de aceste noi cerințe sunt telefoanele mobile, tabletele, aparatele fotografice digitale, căștile, consolele de jocuri video portabile și difuzoarele portabile. Extinderea domeniului de aplicare dincolo de telefoanele mobile permite consolidarea în continuare a impactului pozitiv al cerințelor.

Conform ec.europa, în Uniunea Europeană, în ultimul an au fost vândute aproximativ 420 de milioane de telefoane mobile și alte dispozitive electronice portabile. În medie, un consumator deține aproximativ trei încărcătoare de telefon mobil, dintre care utilizează în mod regulat două. 38 % dintre consumatori declară că au întâmpinat cel puțin o dată probleme legate de încărcarea telefonului mobil, deoarece încărcătoarele disponibile erau incompatibile. Situația este neplăcută și costisitoare pentru consumatori, care cheltuiesc aproximativ 2,4 miliarde EUR anual pentru încărcătoare independente care nu vin împreună cu dispozitivele lor electronice.

În plus, se estimează că încărcătoarele eliminate și neutilizate reprezintă aproximativ 11.000 de tone de deșeuri electronice anual. Se preconizează că o soluție comună de încărcare va reduce această cantitate cu aproape o mie de tone anual.

 Această schimbare va îmbunătăți confortul consumatorilor și va reduce amprenta de mediu asociată producției și eliminării încărcătoarelor, sprijinind astfel tranziția verde și cea digitală.

Sursa: ec.europa

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.