Rusia și Ucraina au făcut miercuri seara un schimb de prizonieri care a implicat eliberarea comandanților regimentului Azov, capturați la uzina Azovstal din Mariupol, în schimbul lor fiind dat rușilor oligarhul ucrainean Viktor Medvedciuk, un apropiat al lui Putin, relatează Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).

Schimbul de prizonieri a fost negociat de Turcia, după cum a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, și a implicat eliberarea din captivitate a 215 militari ucraineni, în schimbul a 55 de soldați ruși plus Medvedciuk. De asemenea, 10 cetățeni străini care au luptat de partea Ucrainei și au fost capturați au fost eliberați.

„Astăzi avem 215 de vești bune. Aceasta este o victorie pentru țara noastră, pentru întreaga noastră societate și, cel mai important, pentru 215 familii care îi vor putea vedea pe cei dragi în siguranță”, a spus președintele Ucrainei.

„Sunt 108 luptători din Regimentul Azov, un total de 188 de eroi de la Azovstal și Mariupol, 8 răniți în timpul atacului terorist rusesc de la Olenivka. În total 215 eroi, aceștia sunt soldați ai Gărzii Naționale, ai armatei noastre, marinei, grăniceri, polițiști, forțe de securitate, angajați SBU și alții”, a clarificat Zelenski identitățile celor eliberați.

Președintele a menționat că prețuiește fiecare viață și se va face totul pentru a-i elibera pe toți cei care au rămas în captivitatea Rusiei. Zelenski a explicat apoi și predarea oligarhului Viktor Medvedciuk, pe care ucrainenii îl arestaseră și care e acuzat de înaltă trădare. Medvedciuk e un apropiat al lui Vladimir Putin.

„Am schimbat un servitor al Rusiei cu 200 de soldați. La început ni s-a oferit să primim 50 dintre oamenii noștri pentru cel care era în arestul SBU. Am vorbit, am insistat și numărul de 50 a crescut la 200. Cred că acesta este un rezultat bun. Nu a fost vorba că ne este milă de Medvedciuk. A trecut prin toate măsurile de investigație, Ucraina a primit de la el tot ce era necesar pentru a stabili adevărul în cadrul procesului penal care-l vizează.”, a explicat Zelenski.

Printre militarii ucraineni eliberați acum în schimbul de prizonieri se numără și cinci comandanți ai Regimentului Azov, pe care rușii îl consideră unitate „nazistă”: Denis Prokopenko „Redis”, Sviatoslav Palamar „Kalina”, Serghei Volinski „Volina”, Denis Shlega și Oleg Homenko, toți fiind acum în Turcia, conform acordului de schimb de prizonieri. De asemenea, printre cei eliberați s-a numărat și Bogdan Krotevich, șeful Statului Major al Regimentului Azov. „Bogdan Krotevich Taurul se află în Ucraina împreună cu alți apărători reveniți acasă”, se arată în comunicatul SBU.

Distribuie articolul: