Cei care au călătorit măcar o dată în Croația, ajungând până în orașul Zadar, au fost cu siguranță surprinși să audă cum cântă marea. Pe acest litoral, marea cântă la propriu, grație unui imens instrument muzical-arhitectural. Grație unei construcții perforate, valurile mării produc sunete ireal de frumoase.

Zadar devine un oraș din ce în ce mai vizitat grație construcției arhitecturale și artistice care datează deja de mai mulți ani. Monumentul a fost denumit Morske Orgulje și a fost elaborat de arhitectul Nikola Bašić încă în 2005, în speranța ca oamenii care vin să se odihnească pe litoral, să se delecteze, în același timp, și cu muzica vie a naturii.

zadar

Orga posedă o lungime de circa 70 de metri și este concepută din 35 de țevi de polietilenă, dotate cu găuri de diferite dimensiuni. Apa care intră în aceste țevi creează o presiune care, grație aerului, permite producerea anumitor sunete.

Cartea de vizită a orașului Zadar a fost finanțată din Bugetul de Stat al Croației, iar implementarea proiectului a costat circa 43 de milioane de kn. La un an de la deschiderea oficială, autorul monumentului a fost onorat cu Premiul European pentru Spațiul Public Urban.

maxresdefault

Foto: connexdiving.cz, captură YouTube, damnittwice.tumblr.com

Distribuie articolul: