Designera brandului Coreli by HCV a prezentat în acest weekend la Odesa o colecție inedită, în stilul Trandafir de la Moldova, intitulată „Rose from Moldova”. Corina Hamureac a stilizat și renăscut practic trandafirul pe ținute absolut deosebite, craete atât pentru maturi, cât și pentru copii. Principalul element de decor al colecției a fost celebrul covor moldovenesc cu trandafiri.

„ROSE from MOLDOVA”

Astfel a fost numită colecția brandului moldovenesc Coreli, prezentată la Odessa Fashion Week – eveniment de modă de amploare regională, desfășurat în acest weekend în orașul ucrainesc de la mare. Creații vestimentare deosebite, având trandafirul drept emblemă și autenticul drept laitmotiv au fost defilate atât de modele mature, cât și de copii.

Bijuteria colecției a fost apariția covorului moldovenesc pe podium în cadrul evenimentului de modă.

Corina Hamureac, designeră Coreli by HCV

„Covorul a fost țesut acum ani buni de zile, la un război de țesut veritabil, de mâinile bunicii mele, Tatiana Brăguță, originară din satul Cornești, raionul Ungheni. Pe Întreaga suprafață a covorului stă faimos trandafirul moldovenesc, care provine de la trandafirul de măcieș. Covorul, ca și alte elemente, ne-au rămas drept „documente”. E păcat să-l ținem pe perete în „casa mare a bunicilor” – el trebuie arătat lumii și, în același timp, familiarizat ca o lecție noii generații. De asta, în prezentare au participat și cinci copii, reușind să reînvie trandafirul, la finalul defilării colecției”, a spus Corina Hamureac pentru EA.md.

Colecția „ROSE from MOLDOVA” este constituită din 12 piese vestimentate pe care veți găsi brodate semne, simboluri, forme magice, în stilul și cromatica ce face parte din tradiția noastră. Prezentarea colecției a fost insoțită și de accesorii mai deosebite. E vorba despre oale din ceramică, elemente care se trag încă din cultura Cucuteni-Tripolie, descoperită de Beldiceanu în comuna Cucuteni (Iași,România) și Khvoika, Tripolia (Ucraina).

„Am simțit o mândrie și onoare pe podium, odată cu această prezentare și am ținut neapărat să fie și covorul nostru moldovenesc. Onoare pentru noi că avem covorul moldovenesc intrat în patrimoniul UNESCO”, a mai menționat designera Corina Hamureac.

Covorul moldovenesc a fost descoperit inclusiv pe mormântul Mariei de Mangop, soția lui Ștefan cel Mare. Printre cele mai frecvente prezențe ornamental-simbolice ale neamului nostru, care cunosc o existență seculară, pot fi amintite: pomul vieții și elementele geometrice (semnele solare, rombul, pătratul, ornamentele cruciforme).