Șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc, este pasionat de colecționarea chipiurilor polițienești. Are adunate în biroul său peste 128 de chipiuri din toată lumea. Acesta a dezvăluit detaliile din colecție în exclusivitate pentru EA.md.

„Am o colecție destul de mare consider eu de chipiuri din întreaga lume de chipiuri de polițist. De ce? Fiindcă sunt polițist, fiindcă țin foarte mult la această profesie, findcă vreau să văd modul de purtare, sau ce tipuri de chipiuri sunt în întreaga lume și eu nu doar colecționez aceste chipiuri. Îmi propun ca, atunci când voi avea o colecție mult mai mare și voi avea cu ce compara, să constitui o comisie în cadrul Poliției Naționale unde această comisie va măsura fiecare dintre aceste chipiuri, și o va vedea și o va pipăi ca din toate chipiurile cele mai bune din lume să facem cel mai bun chipiu de polițist și cel mai comod chipiu de polițist pentru poliția din Republica Moldova.

Gheorghe Cavcaliuc, Șef adjunct al Inspectoratului General de Poliție

Bineînțeles că vreau să dezvolt o cultură polițienească, și de ce nu prin prisma chipiurilor mele de polițist  care sunt din mai multe țări ale lumii, colegii mei polițiști să facă cunoștibță cu portul uniformei. Ceea ce este o mândrie și este un respect pentru adevărații ofițeri ai poliției din Republica Moldova să facă cunoștință cu portul uniformei de poliție din alte state”, ne-a povestit Cavcaliuc.

„Astăzi, coincidență sau nu a fost atașatul pentru afaceri interne al Republicii Slovace pe România și Republica Moldova în vizită  de lucru, am vorbit despre criminalitatea organizată și alte cooperări și mi-au adus în dar de la șeful poliției din Slovacia trei chipiuri: este chipiul de câmp, este chipiul de gală și aceasta este căciula pe care o poartă polițiștii din Slovacia în timp de iarnă”, ne-a mai povestit șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție.

„Am 128 de chipiuri, fiecare chipiu este introdus într-un registru special electronic unde este fotografiat, este scris poliția cărui stat este chipiul și de unde provine acest chipiu. Îmi propun, de ce nu dacă voi ajunge la un număr mare de aceste chipiuri, că aceste chipiuri le voi dona instituției noastre pentru a fi pentru mai multe generații de polițiști, să vadă iarăși spun prin prisma acestor chipiuri să vadă cum activează sau ce fel de uniforme sau chipiuri de polițist poartă polițiștii din întreaga lume”, a mai dezvălui Cavcaliuc pentru EA.md.