Ești în căutarea unei locuințe în inima orașului Iași? E totuși confuz pentru tine delimitarea diferitor tipuri de apartamente? Ia o pauză și citește acest material creat în comun cu echipa companiei Royal Town, în frunte cu Ruslan Rotaru. Află care sunt tipurile de apartamente disponibile pe piață, dar și avantajele exprese ale acestora, în rândurile ce urmează. 

1. În conformitate cu numărul de camere

De obicei, atunci când purcedem la alegerea unei locuințe, ne gândim, efectiv, la metri pătrați disponibili, la aranjarea și designul interior, dar mai ales la numărul de camere, pe care îl vom avea în utilizare. Acest criteriu este cu atât mai important în cazul familiilor mari, care au sau urmează să aibă copii, moment în care fiecare centimetru contează. Prin urmare, în dependență de numărul camerelor disponibile, distingem: 

  • Apartamente de tip studio – acestea sunt apartamente cu o singură odaie, perfecte pentru traiul unei persoane sau a unui cuplu, deoarece presupune îmbinarea comună a dormitorului, sufrageriei și bucătăriei, iar baia este detașată separat. În acest caz, se poate opta pentru un design minimalist, gândit atent, în care fiecare metru pătrat să fie utilizat corespunzător. Se spune că anume apartamentul de tip studio este varianta modernă a garsonierelor din blocurile vechi, doar că raționalizate la maximum. 
  • Garsoniere – sunt specifice blocurilor vechi și, de obicei, le lipsesc elementele moderne ale bucătăriei, sau au elemente utilizate în comun, de toți locatarii.
  • Apartamentele Loft și Penthouse – le-am grupat într-o categorie pentru că sunt cele mai mari ca și dimensiune, fiind un soi de locație în care se exploatează suprafețele mari. Loft-urile sunt situate, de regulă, la mansardă și au poduri foarte înalte, iar Penthouse-urile sunt luxoase, având și câte două niveluri. Opulența lor poate înlocui chiar și traiul într-o casă la sol.
  • Apartamentul uzual – clasicul nu devine desuet niciodată, de aceea avem la dispoziție apartamentul obișnuit cu 2-3 odăi, perfect pentru traiul unei familii mari. 

2. Criteriul de delimitare după compartimentare

Câteodată nu este suficient doar să optezi pentru o suprafață mare, ci e nevoie să atragi atenția la elemente precum compartimentarea unui apartament, deoarece de acest fapt ține nemijlocit și utilizarea la maximum a acestuia. Din această categorie fac parte: 

  • Apartamentele nedecomandate – trecerile prin apartament sunt făcute cu holuri sau traversând prin alte odăi, ceea ce nu întotdeauna este comod.
  • Apartamentele semidecomandate – aceste apartamente au de regulă două coridoare, între sufragerie și bucătărie, dar și unul pe hol.
  • Apartamentele decomandate – sunt varianta clasică a apartamentelor, în care fiecare odaie este delimitată de ușă. 

Indiferent de tipul apartamentului ales, contează mult să fie comod, să aibă utilitățile incluse și să răspundă necesităților tale de trai.

Distribuie articolul: