Membrii Consiliului Audiovizualului (CA) au analizat în ședință o petiție depusă de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI). Potrivit documentului, postul TVR Moldova ar fi utilizat un limbaj sexist și discriminatoriu într-un reportaj în care a analizat ținutele președintei Maia Sandu. 

În petiție, CJI declară că expresiile folosite în cadrul materialului jurnalistic ar prezenta femeia într-o manieră umilitoare și ar leza demnitatea persoanelor de sex feminin.

Potrivit rezultatelor monitorizării CA, în debutul subiectului prezentat de postul TVR Moldova, jurnalistul specifică: „Deși nu haina îl face pe om, funcțiile publice impun anumite rigori, mai ales când ești femeie si președinte de stat”. Într-o altă afirmație din același reportaj se spune că: „Vrei nu vrei, când ești femeie președinte, intri, cum spune românul, în gura târgului, și nu prea ai voie să greșești”.

Într-un răspuns prezentat Consiliului Audiovizualului, TVR Moldova a declarat că intenția autorului nu a fost să facă remarci sexiste, ci doar să atragă atenția, într-un mod netendențios, asupra regulilor de protocol.

„Precizăm că, în reportajul la care se face referire în petiție, vorbim despre faptul că societatea se raportează inegal, dar nu discriminatoriu la bărbați și femei. Pe de altă parte, trebuie de avut în vedere că nu se poate renunța la orice opinie față de personalitatea publică aflată în mijlocul reflectoarelor, doar pentru faptul că este femeie și ar trebui protejată suplimentar față de un președinte bărbat. Tocmai această atitudine ar putea fi calificată drept discriminare”, susține postul de televiziune vizat.

Subiectul a fost dezbătut de membrii CA, care au declarat că reportajul nu a fost unul discriminatoriu.

„Cred că scopul furnizorului a fost de a evidenția încă o dată că, fiind politician, ești obligat să respecți și un dress-code și niște reguli de protocol”, a declarat membra CA Tatiana Buraga.

„Eu îmi amintesc mai multe reportaje despre ținuta mai multor lideri de stat, inclusiv ultimele despre care am citit țineau de cancelarul Merkel, în care a fost criticată că a îmbrăcat același sacou, a doua oară, la o ceremonie oficială. Dacă noi vom insista și vom fi foarte duri anume pe acest subiect, cum vede CJI, și noi vom accepta, atunci mă tem că pe viitor jurnaliștii pur și simplu vor deveni foarte sterili și nu-si vor permite niciun comentariu față de haine, de vestimentație”, a declarat membrul CA Artur Cozma.

Un alt membru al Consiliului, Dragoș Vicol, a declarat că „interesul major față de un politician este unul plurivalent, adică din toate punctele de vedere, nu doar mesajul politic”. „Deci, este firească atitudinea oricărui post de televiziune de a afla foarte multe lucruri din activitatea cotidiană chiar din culise, inclusiv compartimentul vestimentar”, a adăugat el.

Petiția Centrului pentru Jurnalism Independent a fost, în cele din urmă, respinsă cu votul unanim al membrilor CA.

sursa