Probabil fiecare din noi și-a găsit deja tipul de ciocolată preferat. Fie că este vorba de ciocolata neagră, albă sau cu lapte – acest desert nu lasă indiferent pe nimeni.

Chiar dacă este un desert ce necesită să fie consumat cu moderație, mai ales de către persoanele ce țin cură de slăbire, consumul de ciocolată este nu doar o plăcere gustativă, dar are și o serie de beneficii pentru organismul uman.

Consumul de ciocolată asigură o bună funcționare cardiacă. Mai bine zis, aici rolul – cheie îl joacă flavonoidele ce se conțin în boabele de cacao. Datorită funcției lor de antioxidare, acestea luptă cu celulele dăunătoare din corp. Ciocolata menține colesterolul în limite normale, scade tensiunea arterială, reduce riscul de formare a cheagurilor de sânge, îmbunătățește fluxul sanguin către organele vitale.

La fel, ciocolata este o sursă importantă de:

  • nutrienți- fier, magneziu, potasiu, zinc, cupru, mangan;
  • antioxidanți- polifenoli, flavonoli, catechine ce întârzie îmbătrânirea și au efect antiinflamator.

Ciocolata poate fi neagră, albă sau cu lapte. În funcție de tipul ciocolatei, trebuie să alegi și băutura în tandem cu care va fi servită.

Așadar, ciocolata cu lapte se asociază cu romul vechi. Aici includem și ciocolata cu alune, care merită servită alături de un whiskey. Un pahar de scotch sau bourbon vor evidenția notele de nuci ale ciocolatei cu alune. Fie că o alegi în pătrățele, batoane sau sub formă de bomboane, te vei bucura de cea mai fină și cremoasă formă a ciocolatei. Creată în 1875 de către elvețianul Daniel Peter, ciocolata cu lapte conține în mediu 25% cacao și 12% lapte. Anume datorită adaosului de lapte din compoziție, ciocolata cu lapte e mai dulce și se topește mai ușor.

Ciocolata albă este acel tip de ciocolată care nu conține cacao în forma solidă. Mulți consideră că ciocolata albă nici nu poate fi catalogată drept ciocolată adevărată, deși este făcută din unt de cacao. Dacă vrei s-o servești cu o băutură alcoolică, alege ginul sau tequila. De ce? Pentru că specialiștii spun că notele florale întâlnite în acest tip de băuturi poate evidenția gustul fin al ciocolatei albe.

Ciocolata neagră se asociază, clar, cu vinul roșu sec, maturat și taninos. Un Porto sau un Merlot vor fi alegerea perfectă pentru a savura o ciocolată neagră. Gustul ușor amărui al ciocolatei va fi pus în valoare de notele de cireșe, vișine coapte sau prune uscate pe care care le posedă vinurile roșii corpolente.

Ciocolata neagră sau amăruie conține de la 45% la 100% cacao și poate fi greu de savurat pentru iubitorii de texturi dulci și cremoase.

Dacă e deja clar cu ce băuturi asociem consumul de ciocolată, iată că există unele băuturi ce nu se combină deloc cu ciocolata. Din această categorie fac parte cocktail- urile care au arome destul de puternice și vinurile spumante care sunt mult prea acide pentru a fi asociate cu ciocolata.

Un ultim sfat ar fi să servești atât ciocolata, cât și băutura asociată ei la temperatura camerei, în nici un caz nu la temperaturi joase.

 

Distribuie articolul: