Într-un interviu recent, șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a fost întrebat cine va pregăti Republica Moldova pentru iarnă, în contextul riscului ca instituția să rămână fără licență. „Nu suntem lăsați în aer. Situația va fi rezolvată”, a afirmat el.

„Sunt foarte multe elemente complexe, pe care vi le spun astăzi deschis, care nu sunt deloc simple. Din punct de vedere economic, da, este un angajament. Însă, din perspectivă corporativă, financiară, economică și tehnică, apar foarte multe întrebări. În ceea ce privește furnizarea, indiferent cine va fi desemnat, prin concurs, ca furnizor de ultimă opțiune și de serviciu universal sau, așa cum este numit în lege, furnizor de serviciu public, va trebui oricum să colaboreze cu Moldovagaz”, a declarat Vadim Ceban, transmite  unimedia.info. 

Acesta a menționat că, în prezent, Moldovagaz gestionează 830.000 de consumatori. De asemenea, sunt peste 120 de angajați implicați doar în partea de furnizare a gazelor naturale. În plus, Moldovagaz gestionează relația cu debitorii, au partea corporativă, juridică, centrul de apel, centrele de relații cu clienții din fiecare regiune, etc.

„Sunt foarte multe elemente de infrastructură care nu pot fi închise într-o zi. Ele vor continua să funcționeze, iar noi vom oferi aceste servicii noului furnizor desemnat în baza concursului, conform deciziei ANRE”, susține acesta.

Fiind întrebat cum se oferă aceste servicii, Vadim Ceban a menționat că ele se oferă ca servicii contractuale.

„De exemplu, astăzi Moldovatransgaz prestează servicii de mentenanță pentru Vestmoldtransgaz. – Veți deveni prestatori de servicii pentru Energocom, dacă acesta va deveni furnizorul desemnat? – Dacă va deveni furnizor, da, eu cred că așa va fi. Vă spun cum văd finalitatea acestui proces: După data de 31 iulie, urmează luna august – perioada de tranziție. Conform procedurilor, urmează 30 de zile pentru definitivarea deciziilor, deci intrăm în septembrie. Dacă în septembrie se aprobă decizia, iar în paralel este desemnat un nou furnizor de serviciu universal, asta înseamnă că în septembrie sau octombrie facturile vor trebui emise de un alt furnizor”, a mai spus șeful Moldovagaz.

Potrivit lui, acest proces nu poate fi implementat în trei sau patru luni, căci nu poți să reconstruiești toată infrastructura de la zero într-un timp atât de scurt.

De asemenea, acesta a fost întrebat dacă, nu cumva, în această situație, a fost lăsate de o parte pregătirea pentru iarnă.

„Foarte bună întrebare. Da, chiar este o întrebare foarte importantă, și cred că autoritățile, Ministerul Energiei și ANRE, trebuie să se pronunțe clar. Nu este vorba de implicarea noastră directă în activitatea operațională a companiei. Dar dacă se aprobă legea, iar termenul este deja stabilit de ANRE, atunci perioada mai-septembrie, chiar și octombrie, este crucială pentru achiziția gazelor naturale. Și da, se poate achiziționa și în octombrie la prețuri avantajoase. Întrebarea este: Cine va face aceste achiziții? Cine va procura gazele naturale pentru sezonul rece? În cazul nostru, pentru Moldovagaz, având în vedere că există o decizie ANRE care pune sub semnul întrebării licența, nu putem procura gaze pentru iarnă”, a precizat Ceban.

Acesta a menționat că este nevoie urgent de o ședință între minister și ANRE, pentru a discuta clar aceste aspecte.

„Trebuie să aibă loc. Trebuie să discutăm. Noi suntem gata, în limitele mandatului nostru, să oferim tot sprijinul. Nu fugim de responsabilitate. Suntem oameni responsabili, maturi, care am trecut printr-o criză și am învățat din ea. Nu stăm în aer. Acest lucru va fi soluționat. Soluția va fi găsită. Nu trebuie să dramatizăm. Eu sunt convins că până în septembrie soluția va fi identificată și propusă. Vă asigur că vom găsi o cale și vom merge înainte”, a mai declarat Vadim Ceban.

Distribuie articolul: