Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a devenit una dintre cele mai urâte persoane. Jurnaliștii și analiștii politici analizează fiecare gest și discurs, pentru a demasca intențiile meschine ale liderului de la Kremlin. Putin încearcă să-și creeze o imagine a unui lider puternic, iubit de populație, empatic cu soldații și rudele acestora. Însă instrumentele de propagandă și manipulare sunt, pe rând, demascate de către jurnaliști și analiști politici. Astfel, redacția Newsweek a făcut o investigație pentru a afla misterul femeii blonde din pozele lui Vladimir Putin.

Un jurnalist a observat că aceeași femeie, cu părul blond, apare în mai multe poze alături de Putin, jucând roluri diferite.  Tadeusz Giczan. jurnalist belarus stabilit la Londra, a distribuit trei fotografii cu Putin stând în mijlocul unor mulțimi diferite, printre care se numărau soldați, marinari pe o barcă și credincioși care participau la un fel de slujbă religioasă.În fiecare imagine, se pare că aceeași femeie blondă este prezentă, de multe ori în prim-planul imaginii, dând impresia că este folosită de oficialii ruși pentru a completa diversele ședințe foto ale lui Putin.

„Un soldat, un marinar, un creștin devotat. Dumnezeu se mișcă într-un mod misterios”, a scris Giczan pe Twitter pe un ton sec și ironic.

Corespondenta CNN, Clarissa Ward, a răspuns la tweet-urile lui Giczan, punându-și întrebări cu privire la identitatea femeii și rolul acesteia. Jurnalista s-a întrebat dacă este pur și simplu o actriță, ce are  rolul de a completa fotografiile sau dacă are un alt motiv pentru a se afla în apropierea lui Putin în diferite situații. Ea a remarcat, de asemenea, alte figuri care apar în cel puțin două dintre fotografii, dar care nu ies în evidență la fel de mult ca femeia.

„Acest lucru este fascinant”, a scris Ward în răspunsul său. „Cine este ea? O gardă de corp? Un actor? Există mai multe alte fețe care apar în ambele fotografii din dreapta.”

În propriul său răspuns, corespondentul Kyiv Post, Jason Jay Smart, a oferit un context suplimentar pentru diferitele fotografii, menționând că imaginea cu alinierea de „soldați” a fost din discursul de Anul Nou al lui Putin și că fotografia cu credincioșii a fost din discursul său de Paște de la începutul anului. Despre femeia din poze a spus că e o actriță și că ea și ceilalți au fost cel mai probabil adunați din echipa de securitate a lui Putin.

„Așa cum era de așteptat: Discursul de Anul Nou al lui Putin nici măcar nu a folosit soldați adevărați, ci actori (adică – oameni racolați din Biroul de Protecție Prezidențială). Femeia blondă poate fi văzută și în discursul său de Paște. El este la fel de fals ca și valoarea rublei”.

Andriy P. Zagorodnyuk, fostul ministru ucrainean al Apărării, a răspuns la tweet-ul lui Smart, susținând că presupusa mascaradă nu este surprinzătoare.

Discursul de Anul Nou al lui Putin de sâmbătă a avut loc după mai bine de zece luni de la asediul și invazia prelungită a Rusiei în Ucraina, care fusese inițial planificată ca o operațiune rapidă. În discursul său, Putin a numit conflictul o „datorie sacră față de strămoși și urmași” și a spus că este o luptă pentru suveranitatea Rusiei.

“Am știut dintotdeauna, iar astăzi suntem din nou convinși că viitorul suveran, independent și sigur al Rusiei depinde doar de noi, de puterea și voința noastră”, a spus liderul rus.

Unii îl critică pe Putin că preferă să se ascundă în buncăr în loc să fie alături de soldați. Discursul lui e un instrument al propagandei, prin care evidențiază că Rusia luptă pentru a se apăra, cu scopul de a convinge populația că războiul e „just”.