Fie că ești nou stăpân de minune torcătoare sau ai experiență de a întreține pisici, cu siguranță ai observat anumite comportamente ciudate la felina ta.

Orice pisică este un prieten care te iubește necondiționat. Se știe deja despre efectul pozitiv și chiar terapeutic pe care îl au pufoșeniile asupra omului. Cu greu găsești ceva mai liniștitor ca o pisică ce toarce ghemuită lângă tine.

Dar, uneori, observi că pisica ta se comportă straniu. Nu este cazul să o duci repede la veterinar, de cele mai multe ori asemenea comportamente sunt absolut normale pentru animăluțul tău de companie.

  1. Pisica te privește fix în ochi și clipește încet. Nu te speria, este un semn bun. Cînd pisica clipește alene parcă, ea își demonstrează afecțiunea și atașamentul față de tine. Da, se mai numește cochetărie.
  2. Alergatul și mieunatul puternic noaptea. Ce să facem, ele-s vânătoare de noapte, prin ADN. Își consumă astfel energia acumulată pe parcursul zilei, adesea scoțându-și din sărite stăpânii care vor să doarmă. Ce-i de făcut? Să-i creezi condiții să-și epuizeze surplusul de energie ziua. Cumpără-i jucării cu care să se joace singură sau, și mai bine, joacă-te tu cu ea.
  3. Pisica se uită îndelung la un obiect de pe masă sau dulap, după care îl dă jos cu laba. Știm, te enerveză acest lucru adesea și, vai, de câte ori ți-ai adunat fardurile împrăștiate! Dar trebuie să înțelegi că pisicile sunt ființe foarte curioase de felul lor, iar cu tot ceea ce le înconjoară ele fac cunoștință în mod tactil, atingând cu lăbuța.
  4. Frământatul cu lăbuțele sau mersul pe loc. Aceasta este manifestarea unui instinct înnăscut al pisicii. Când era motănaș mic, cu ajutorul lăbuțelor stimula lactația mamei sale în timpul alăptatului. Acest comportament îi rămâne în obișnuință, doar că la maturitate pisica îți arată astfel că este fericită și mulțumită. E de bine!
  5. Așezatul în cutii. Acest obicei pisicesc a ajuns deja un meme. Este foarte nostim să vezi cum ditamai pisica adultă încearcă să își facă loc într-o cutie de dimensiune mult mai mică. Oare de ce i-o fi plăcând să stea înghesuită? De fapt, astfel pisica se simte în siguranță, când este adăpostită din toate părțile. Fenomen care își are rădăcinile la fel în trecutul îndepărtat al neamului pisicesc, când căutau anume asemenea ascunziș în timpul ambuscadei la vânătoare.

Acuma știi explicația și originea acestor comportamente ale pisicii tale. O pisică fericită este o pisică iubită și îngrijită cu devotament și afecțiune. Nu te zgârci în a-i arăta dragostea ta, căci dacă pentru noi animalele sunt doar o filă din viața noastră, pentru ele noi însemnăm însăși viața lor.

Autoare: Ana Chiriac

Distribuie articolul: