Timp de 40 de ani, deja fostul miliardar american, Chuck (Charles) Feeney și-a realizat marele vis – acesta și-a donat averea de 8 miliarde de dolari mai multor cauze caritabile, relatează publicația Forbes. Bărbatul pur și simplu nu și-a dorit să moară bogat.

„Întrucât nu-i poți lua cu tine – de ce să nu dai totul, să controlezi unde merge și să vezi rezultatele cu ochii tăi?” – Chuck Feeney

Chuck Feeney este cofondatorul lanțului de magazine din aeroporturi Duty Free Shoppers fondat în anul 1960. Acesta a câștigat miliarde de dolari, dar a trăit o viață modestă. Mulți ani în urmă, omul de afaceri a dezvăluit că a pus deoparte 2 milioane de dolari, surse din care v-a trăi familia sa, iar restul banilor pe care i-a câștigat și-i dorea donați cauzelor nobile. Astfel, Chuck Feeney timp de 40 de ani și-a îndeplinit acest mare și onorabil vis. Acum, la 89 de ani, acesta nu mai este milionar și este extrem de mulțumit de evoluția misiunii sale.

„Am învățat multe. Am făcut unele lucruri puțin diferit, dar sunt foarte mulțumit. Mă simt foarte bine”, a spus Chuck Feeney, pentru Forbes.

Chuck Feeney este fanul și pionerul ideii „Giving while living” – dăruiește în timp ce trăiești. Acesta, împreună cu soția sa Helga, a preferat să doneze tot ce avea cauzelor caritabile în loc de a finanța o fundație după moartea sa. Prin intermediul organizației sale Atlantic Philantropies, fostul miliardar a donat mai mult de 8 miliarde de dolari organizațiilor de caritate și universităților din lumea întreagă: aproximativ 3,7 miliarde au fost donate pentru educație și 870 milioane pentru cauzele de protecție și promovare a drepturilor omului.

„Oamenii mă întreabă mereu ce îmi aduce fericirea. Cred că sunt fericit atunci când ceea ce fac ajută oamenii și sunt nefericit când ceea ce fac nu-i ajută”, a mai declarat fostul miliardar.

Pe 14 septembrie 2020, Chuck Feeney și-a completat misiunea ce a durat patru decenii – de a-și dona toată averea – și a închis fundația.

„Aduc mulțumiri celor care ni s-au alăturat în acest parcurs. Iar celor care sunt curioși despre Giving While Living: încercați și voi, o să vă placă”, a conchis Chuck Feeney.